Szeged

2021.01.25. 18:33

Magda Marinko idén szabadulhat?

A sorozatgyilkos ügyét februárban kell újra felülvizsgálni.

delmagyar.hu

Magda Marinko perének ítélethirdetése után, 1995. október 6-án. Fotó: MTI/Földi Imre

Nem engedélyezte a bíróság Magda Marinko sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátását 2019. február 19-én. Juhászné Prágai Erika akkor lapunknak elmondta, hogy ez a döntés már jogerős, és hogy legközelebb két év múlva, – vagyis idén, 2021-ben – kell újra megvizsgálnia a bíróságnak, hogy kiengedik-e feltételesen a férfit.

Nem ismerte be a szegedi gyilkosságot

Szombaton írtunk róla, hogy 27 évvel ezelőtt mészárolták le Z. Nagy Bálint cukrászmestert és családját. A Z. Nagy család ismerőseinek azonnal feltűnt, hogy a cukrászmester nem ment be dolgozni 1994-ben, a január 23–24-i hétvége után. Hír a többiekről sem érkezett, a gyerekek nem mentek iskolába, és hiába hívták őket, a telefont sem vették fel. A tragédiát a rendőrök fedezték fel hétfőn.

A családot az emeleti hálószobákban találták meg, mindegyikükkel fejlövés végzett.

Egy hónappal a gyilkosság előtt Horváth Antal vállalkozót, a feleségét és egy jugoszláv barátjukat lőtték fejbe. Alig telt el pár nap a gyilkosságok után, amikor a rendőrség már sejtette, hogy a mészárláshoz köze lehet Magda Marinkónak, aki ugyanolyan gépfegyvert használt, mint az imént említett eseteknél. A szegedi gyilkosságot soha nem ismerte be, következetesen tagadta. Ebben az ügyben sem a Fővárosi Bíróság, sem a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság nem tudta bebizonyítani, hogy Marinko követte volna el.

Ha kiengedik sem szabadul

A Legfelsőbb Bíróság Magda Marinkót egy orosházi asszony meggyilkolásáért, valamint egy Kecskeméten elkövetett hármasgyilkosságért ítélte el. A hidegvérrel, embertelenül és nagy szervezettséggel végrehajtott bűncselekmények félelmet keltettek az országban.

Ha Magda Marinko Magyarországon szabadlábra kerülne, Szerbiában akkor is életfogytiglani börtönbüntetés várna rá. Szerbiában a bíróság Marinkót távollétében – a Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt – halálbüntetéssel sújtotta, melyet a halálbüntetés eltörlése után – 40 év szabadságvesztésre változtattak át.

Magda Marinko perének ítélethirdetése után, 1995. október 6-án. Fotó: MTI/Földi Imre

A 2019-es tárgyalás

Magda Marinkót a Legfelsőbb Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre, melyből legkorábban 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A büntetés-végrehajtási bíró az elsőfokú döntéskor megállapította, hogy Marinko súlyos bűncselekményeket követett el, amiket ráadásul meg sem bánt. Ezért sem lehet feltételesen szabadlábra helyezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában