Szeged

2021.01.25. 18:33

Magda Marinko idén szabadulhat?

A sorozatgyilkos ügyét februárban kell újra felülvizsgálni.

delmagyar.hu

Magda Marinko perének ítélethirdetése után, 1995. október 6-án. Fotó: MTI/Földi Imre

Nem engedélyezte a bíróság Magda Marinko sorozatgyilkos feltételes szabadságra bocsátását 2019. február 19-én. Juhászné Prágai Erika akkor lapunknak elmondta, hogy ez a döntés már jogerős, és hogy legközelebb két év múlva, – vagyis idén, 2021-ben – kell újra megvizsgálnia a bíróságnak, hogy kiengedik-e feltételesen a férfit.

Nem ismerte be a szegedi gyilkosságot

Szombaton írtunk róla, hogy 27 évvel ezelőtt mészárolták le Z. Nagy Bálint cukrászmestert és családját. A Z. Nagy család ismerőseinek azonnal feltűnt, hogy a cukrászmester nem ment be dolgozni 1994-ben, a január 23–24-i hétvége után. Hír a többiekről sem érkezett, a gyerekek nem mentek iskolába, és hiába hívták őket, a telefont sem vették fel. A tragédiát a rendőrök fedezték fel hétfőn.

A családot az emeleti hálószobákban találták meg, mindegyikükkel fejlövés végzett.

Egy hónappal a gyilkosság előtt Horváth Antal vállalkozót, a feleségét és egy jugoszláv barátjukat lőtték fejbe. Alig telt el pár nap a gyilkosságok után, amikor a rendőrség már sejtette, hogy a mészárláshoz köze lehet Magda Marinkónak, aki ugyanolyan gépfegyvert használt, mint az imént említett eseteknél. A szegedi gyilkosságot soha nem ismerte be, következetesen tagadta. Ebben az ügyben sem a Fővárosi Bíróság, sem a másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság nem tudta bebizonyítani, hogy Marinko követte volna el.

Ha kiengedik sem szabadul

A Legfelsőbb Bíróság Magda Marinkót egy orosházi asszony meggyilkolásáért, valamint egy Kecskeméten elkövetett hármasgyilkosságért ítélte el. A hidegvérrel, embertelenül és nagy szervezettséggel végrehajtott bűncselekmények félelmet keltettek az országban.

Ha Magda Marinko Magyarországon szabadlábra kerülne, Szerbiában akkor is életfogytiglani börtönbüntetés várna rá. Szerbiában a bíróság Marinkót távollétében – a Vajdaságban elkövetett bűncselekmények miatt – halálbüntetéssel sújtotta, melyet a halálbüntetés eltörlése után – 40 év szabadságvesztésre változtattak át.

Magda Marinko perének ítélethirdetése után, 1995. október 6-án. Fotó: MTI/Földi Imre

A 2019-es tárgyalás

Magda Marinkót a Legfelsőbb Bíróság előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt ítélte életfogytig tartó szabadságvesztésre, melyből legkorábban 25 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A büntetés-végrehajtási bíró az elsőfokú döntéskor megállapította, hogy Marinko súlyos bűncselekményeket követett el, amiket ráadásul meg sem bánt. Ezért sem lehet feltételesen szabadlábra helyezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában