Kétszer annyi migráns jön, mint a nyári időszakban

2021.11.04. 08:38

A mórahalmiak félnek, mert egyre több illegális bevándorló próbál bejutni az országba

A mórahalmiakat kérdezte egy videóban a kormány a migrációs nyomás kapcsán, mindannyian arról beszéltek, hogy félnek, mert egyre nagyobb tömegek érkeznek. Két nap alatt félezernél is több határsértőt tartóztattak fel hazánkban az egyenruhások.

Kiss Anna

Százával érkeznek a migránsok. A déli határszakasz védelmét december közepéig 50 cseh rendőr segíti. Archív Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Most nagyon kezdek félni új­­ból, mert iszonyatosan nagy hullám jön. Hallom éjjel és nappal is, hogy kering a helikopter, megy a hangosbe­mondó, a rendőrök jeleznek egymásnak

– számolt be egy helyi nő a Magyarország Kormánya által Mórahalmon ké­szített videóban.

Beszámolt arról is, hogy van egy férfi, aki naponta jár át Szerbiából a Csongrád-Csanád megyei településre dolgozni, és ő azt meséli, hogy a határon túli falvak elnéptelenedtek a méretes migránscsoportok miatt, amelyek tagjai akár meg is támadják a lakókat.

– Hat unokám van, csak ar­­ra tudok gondolni, hogy megvédjük a hazát. Mindenáron. Ahogy a magyarok tették mindig

– hangsúlyozta a mórahalmi nő.

A videóban beszélt egy he­­lyi férfi is, aki szerint nagy áldás a kerítés, amely nélkül már olyan élet lenne hazánkban is, mint Szerbiában, vagyis elnéptelenednének a települések a bevándorlók miatt.

A helyiek nem véletlenül aggódnak, hiszen az őszi hónapokban kétszer annyian próbálkoznak átjutni a határon, mint nyáron. Hétfőn hazánkban 394 határsértőt tartóztattak fel és 118 főt akadályoztak meg az országunkba történő illegális belépésben, míg kedden 297 határsértőt tartóztattak fel és 112 főt állítottak meg a határnál.

Százával érkeznek a migránsok. A déli határszakasz védelmét december közepéig 50 cseh rendőr segíti. Archív Fotó: Karnok Csaba

Megyénkben kedden 185 ha­­társértőt tartóztattak fel, őket Szeged, Deszk, Ásotthalom, Kübekháza, Mórahalom, Ruzsa, Öttömös és Röszke közigazgatási területén fogták el az egyenruhások. 34 főt pedig még a határnál sikerült megakadályozniuk abban, hogy illegálisan lépjenek be Magyarországra. Szerdán újabb csoportok érkeztek, a magyar és a cseh rendőrök a katonákkal együttműködve 59 határsértőt tartóztattak fel Röszke és Mórahalom külterületén.

Eközben Orbán Viktor mi­niszterelnök ismét felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit, hiszen ezek az intézkedések az utóbbi időszakban mintaadóvá váltak több európai országban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. Jelezte, a 2015-ben tapasztaltnál is súlyosabb migrációs vál­sághelyzet fenyeget kontinensünkön.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában