Agyonverhették a fiát – állítja egy szegedi nő

Ágyban, hanyatt fekve találta meg középkorú fiát Etelka. A férfi akkor egy napja halott volt. A lakótelepen Ricsiként ismert férfit korábban többször brutálisan megverték. A Szegedi Rendőrkapitányság két személy ellen is eljárást indított.

Jeszenszky Zoltán

Ezen a Csillag téri padon üldögélt rendszeresen a férfi. Egy fénykép és egy kézzel írt papírlap emlékeztet rá. Fotó: Jeszenszky Zoltán

„Gyilkosai lelkét elnyeli a végtelen sötétség” – olvasható azon a kézzel írt papírlapon, amit a Csillag téri padnál talált Ricsi édesanyja fia halála után két nappal. Etelka – kérte, hogy csak a keresztnevét említsük –, ezért gyanakszik arra, hogy az 53 éves férfi bűncselekmény áldozata lett. A rokkantnyugdíjas fia a téren töltötte napjait, a kedvenc padján üldögélt, olykor kéregetett. Ismeretlenek azonban többször kíméletlenül összeverték. Volt, amikor a koponyája, egy másik esetben az orr- és arccsontja tört el. A klinikáról azonban mindig hazaengedték. 

Vakvágányra futott 

Ricsi élete második válása után került lejtmenetbe. Évtizedeken keresztül vasutas volt, egy időben szakszervezeti vezető, de a második válópere után egyre gyakrabban nézett a pohár fenekére. Alkoholizmusa miatt előbb táppénzre küldték, majd rokkantnyugdíjas lett, végül gondnokság alá helyezték. Tarjánba egy önkormányzati garzonlakásba költözött, ahol egyedül élt. Napközben a Csillag téren és környékén töltötte az idejét. Ha elfogyott a pénze, kéregetett, de nem volt erőszakos. Hétközben a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, hétvégente nyugdíjas édesanyja gondozta. 

Fia fényképét mutatja Etelka. A nő azt szeretné, ha gyermeke bántalmazóit bíróság elé állítanák. Fotó: Karnok Csaba 

Szilánkos arccsonttörés 

Etelkának az egyik szomszéd szólt október 13-án, hogy Ricsit egész nap nem látta. A nő másnap, pénteken reggel felment a garzonba. A lakásba lépve az ágyban, hanyatt fekve találta a férfit, aki akkor már nem élt, egy napja lehetett halott. Az orvosok szerint a szíve állt le. Édesanyja viszont azt mondja, a rendszeres verés szövődményeibe halhatott bele. Ricsit egy héttel korábban is brutálisan bántalmazták, amikor utoljára élve látta, a fia bal szeme borzalmasan fel volt dagadva. 

A középkorú férfi korábban többször panaszkodott különélő édesanyjának, hogy a téren ismeretlenek ok nélkül rendszeresen megverik, a pénzét elveszik, egyszer még a mobiltelefonját is ellopták. A nyugdíjas nő arra gyanakszik, a verésekkel próbálták megtörni, hogy csicskaként „urainak” kolduljon. 

Etelka a haláleset miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Elvileg van esély arra, hogy kiderüljön, kik bántalmazták a középkorú férfit. A téren videókamera van, azóta pedig az esettől függetlenül, újabb térfigyelő kamerákat szereltek fel a környéken. Ricsi kedvenc padját pedig fényképe és egy ismeretlen személy által írt nekrológ jelöli. 

Fotó: Jeszenszky Zoltán

Két gyanúsított van

Kérdéseinkkel a rendőrséget is megkerestük. Annyit válaszoltak, hogy a szegedi rendőrkapitányságon súlyos testi sértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt két eljárás is indult egy-egy személy ellen. 

Súlyos testi sértésért alapesetben három évig terjedő börtönt kaphat az elkövető. Ha viszont a bíróság úgy ítéli meg, hogy a súlyos testi sértést aljas indokból, védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személy sérelmére, vagy különös kegyetlenséggel követték el, akkor öt évre nőhet a szabadságvesztés időtartama. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában