Szegedi hírek

2023.05.22. 14:00

Olyan, mint a tévében, nincs menekvés a helyszínelők elől

Megállják a helyüket a világban a magyar rendőrség helyszínelői, akik tényleg majdnem pontosan úgy dolgoznak, mint a CSI című amerikai filmben. A legapróbb nyomokból is rájönnek, ki követe el a bűncselekményt. A magyar főhelyszínelő Csongrádból származik.

Suki Zoltán

Ha valahol fehér overallos rendőröket látni, ott valószínűleg nagy baj történt. Fotó: Police.hu

Talán nincs olyan, aki ne látott volna legalább egy részt a CSI: Helyszínelők sorozatból. Ha pedig látott ilyen részt, akkor emlékszik arra, milyen csúcskészülékeket használt a hatóság a sorozatban. Bármilyen hihetetlen, hazánkban is vannak ilyen eszközök, melyeket a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi technikai főosztálya használ. A különleges csapatról a Zsaru magazin online kiadásában írnak, a munkájukról pedig Papp Kornél alezredes, osztályvezető beszélt, akiről kiderült, hogy csongrádi születésű, így Csongrádon, majd a Szentesi Rendőrkapitányságon szolgált, ahol nyomozó alosztályvezető beosztásig jutott, utána pedig már el is csábították a fővárosba.

Magáról az amerikai helyszínelős tévésorozatról azt mondta, hogy attól volt hiteles, hogy a helyszínelők olyan eszközöket, módszereket használtak, amelyek a valóságban is léteznek. A különbség szinte csak annyi, hogy az eljárások az életben sokkal lassabban zajlanak. Például egy DNS-minta elemzése, összevetése az adatbázisokkal akár napokba is beletelik, míg a filmben ez pár perc csupán.

A magyar helyszínelőknek is van egy különlegesen felszerelt busza, amiben minden speciális eszköz megvan. A buszban minden megtalálható, amire szükség lehet. Talajradar, drón, háromdimenziós térszkenner, spektroszkópok, fémdetektor, nagy teljesítményű lámpák.

A fő feladatuk a kiemelt bűnügyi szemlék lefolytatása, speciális eszközökkel technikai segítségnyújtás, helyszíni analitika, valamint a vegyszeres nyomkutatások, -rögzítések, mintavételezések.

Ha például tömegszerencsétlenség történik, őket hívják az áldozatainak azonosításához, robbanáskor pedig a legkisebb maradványokat is összegyűjtik. Az osztályon 13-an dolgoznak, és évente általában 10-12 kiemelt helyszíni szemlét tartanak, de az alezredes azt mondja, hogy ezenfelül naponta segítik az ország rendőreit speciális eszközeikkel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában