Katasztrófa a szerb-magyar határon

2023.07.24. 12:24

Brutális: nyáron a várakozási idő hat-nyolc óra is lehet

Embertelen, több órás sorok alakultak ki a hétvégén Röszkénél a határ mindkét oldalán. A Röszke 2-höz vezető úton szombaton a járműveket a körforgalom előtt elterelték. A rutinos vajdaságiak Bezdánon át Horvátország felé kerülnek. Szijjártó Péter már májusban szóvá tette Belgrádban, hogy elképesztően hosszú a várakozási idő a szerb-magyar határon. Szubjektív riport egy határátkelésről.

Arany T. János

Több órás a sor. Autósok várakoznak vasárnap reggel Röszke 2 előtt. Fotó: Arany T. János

Szombat kora délután. Nem sokkal múlt dél. A röszkei körforgalomnál rendőr, senkit nem enged a kis határátkelő felé. Biztos baleset történt, vagy embercsempészt fogtak, de nem. Előrébb gurulok, motorral átenged. A határtól majdnem a körforgalomig ér a kocsisor. Ez közel két kilométeres sort jelent. Motorral szerencsére gyorsan ment az átkelés. Hazafelé azt hittem Ásotthalomhoz hasonlóan kis Röszke is este tízig van nyitva, de rosszul tudtam.

Autók özöne Horgosnál

Nem én voltam az egyetlen, forgolódott még ott néhány kocsi a lezárt határ előtt. Ami Röszke–Horgos autópálya-határátkelőhelyen fogadott, arra nem voltam felkészülve. Amerikai filmekben vannak azok a jelentek, amikor felülről mutatják a mexikói-amerikai határt és a mexikói oldalon özönlenek befelé az autók. Itt is pont ez történt szombaton este. Megszámolni sem tudtam, hány sor alakult ki. A kocsisorok között fiatalok labdáztak, megjelentek a kéregetők és a kéretlen ablakmosók. Mindenki vérmérsékletének megfelelően töltötte a várakozás hosszú óráit.

Több kilométeres sorok

Nem emlékszem, hány kilométeren és hány percen át kerülgette a végeérhetetlennek tűnő kocsisort. Motorral óvatosan el lehetett evickélni a sorok között. Mindenki félreállt, vagy arrébb húzódott. A szerb hatóság emberei amikor látták, hogy csak személyit nyújtok, rá se néztek, hajtottak tovább. A magyar oldalon rendőrök irányították a forgalmat. Itt csak annyit kérdeztek, magyar vagyok-e, majd megkérték az előttem állót, menjen előrébb, hogy elférjek mellette motorral. Autóval nem álltam volna be a sorba.

Aki Horvátország felé kerül

Nem álltak be a rutinos vajdaságiak sem. Egy Szegeden dolgozó temerini fiatalember azt mondta, Bezdánon át, Horvátország felé került. Ő hívta fel a figyelmet arra, hogy a tíz magyar-román átkelő közül csak egy (Létavértes-Săcueni) nem non-stop. Szerbia és Magyarország között kilenc átkelő működik, ezek közül csak három 0–24 órás nyitvatartással.

Már májusban megmondta

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban már májusban bosszantónak nevezte és kijelentette, elképesztően hosszú a várakozási idő a szerb-magyar határon. Mint elmondta, az országokon áthaladó közlekedési folyosó azonban az egyik legforgalmasabb egész Európában, hiszen összeköti keletet és nyugatot, így az egyik legfontosabb útvonala a nyugaton dolgozó balkáni és török vendégmunkásoknak. Az átkelők nyáron a leginkább leterheltek, a várakozási idő hat-nyolc óra is lehet. Hozzátette: abban is megállapodtak, hogy az átkelőre nehezedő nyomást elosztják, mégpedig úgy, hogy a Béreg–Hercegszántó határátkelőhelyet alkalmassá teszik a teherforgalomra, a Királyhalom–Ásotthalom határátkelőhelyet pedig a buszforgalomra, és a tervek szerint a határátkelőhelyek nyitvatartási idejét is meghosszabbítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában