Több embercsempész is lebukott

Embercsempészés miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélt az Ajkai Járásbíróság egy szír férfit. Közben pedig ismét több száz határsértőt találtak vármegyénkben.

Archív fotó: Karnok Csaba

Összesen 491 határsértőt tartóztattak fel az országban a rendőrök csütörtökön – közölte pénteken az Országos Rendőr-főkapitányság. Csongrád-Csanádban ezúttal 18 csoportban 452 határsértőt találtak Ásotthalmon, Mórahalmon, Röszkén, Ruzsán és Zákányszéken. A szomszédos Bács-Kiskun vármegyében ezúttal 39 határsértőt találtak.

Ugyanaznap a határkerítés Bács-Kiskun vármegyei szakaszán 8, a Csongrád-csanádin 268 embert akadályoztak meg abban, hogy illegálisan átlépje az országhatárt.

Ismét lebukott több embercsempész is. A rendőrök először Mórahalmon állítottak meg egy német rendszámú kocsit, amit egy szír állampolgárságú férfi vezetett. A járműben egy külföldit találtak.

Utána Zákányszéken tartóztattak fel egy magyar kistehergépkocsit és moldovai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban a sofőrön kívül egy külföldi állampolgár tartózkodott.

Nem sokkal később ismét Mórahalmon léptek akcióba a rendőrök. Egy német honosságú tehergépkocsit, annak magyar állampolgárságú vezetőjét és a sofőr két magyar állampolgárságú segítőjét ellenőrizték. A jármű rakterében 47 migránst találtak.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésükkor afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban ezt semmivel sem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Az embercsempészek ellen eljárást indítottak. Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Közben csempészett emberek sanyargatásával elkövetett embercsempészés miatt jogerősen öt év szabadságvesztésre ítélt az Ajkai Járásbíróság egy szír férfit - közölte a Veszprémi Törvényszék. A férfi Csongrád-Csanád vármegyében vette fel a migránsokat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában