A szegedi repülés emblematikus alakját gyászolja a magyar repülős társadalom

Lezuhant a börgöndi légiparadén a HA-RDM lajstromjelet viselő T–28-as Trojan kisrepülő. A gép Rózsavölgyi Vilmos, a szegedi repülés emblematikus alakjának birtokában van. Szombaton még sokan megcsodálták őt, fiát és gépüket Szegeden a repülőnapokon, vasárnap Börgöndön életüket vesztették.

Arany T. János

Szegeden szombaton látványos bemutatóval kápráztatták el a közönséget, vasárnap a földbe csapódtak. Fotó: Cseh Gábor/MW

Bemutatórepülés közben zuhant le a fehérvári repülőnapon vasárnap egy T–28 Trojan amerikai repülőgép, amely Rózsavölgyi Vilmos, a szegedi repülés emblematikus alakjának birtokában van. A repülő a földbe csapódott és azonnal lángokba borult. Ketten ültek a repülőgépben, esélyük sem maradt a túlélésre, hiszen a gép felrobbant, a benne ülők elégtek.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, három tűzoltóautó érkezett, a helyszínen azonnal megkezdte a munkát a Székesfehérvári Tűzoltó Egyesület. Nagy volt az ijedtség, sokan úgy döntöttek, eljönnek a helyszínről, ahova időközben mentőhelikopter is érkezett. A helyszínen lévők csak annyit láttak, hogy a Trojan forduló közben megbillent, elveszítette sebességét és lezuhant.

A Trojan egy család autója mellett csapódott be, egy gyerek és két felnőtt megsérült. A légiparádét nem folytatták, a repülőnap további programjait azonnal felfüggesztették a szervezők.

Fotós: Fehér Gábor

Báló Tamás, a Szegedi Közlekedési Kft. repülőtér-üzemeltetési üzletágának a vezetője megerősítette a hírt, hogy Rózsavölgyi és fia volt az áldozat, de nem kívánt nyilatkozni. 

Gépükről, amivel lezuhantak, korábban részletesen írtunk lapunkban. Két évvel ezelőtt Rózsavölgyi lelkesen mesélt a gépről. A szenvedélyes pilóta részletesen felidézte a fél világot bejárt gép történetét. 1951-ben gyártották, 1951 és 56 között az amerikai légierőnél volt, majd eladták a franciáknak. Az 1970-es évek végén került vissza Amerikába, magánkézbe. A történet vége, hogy Dél-Afrikából egy svájci állampolgár vette meg. A gépet szétszedték, úgy szállították át Svájcba. Rózsvölgyiék 2021 áprilisában vették meg a most lezuhant gépet.

Számos repülőnapnak ad otthont

A Börgöndi repülőtér Székesfehérvár és Aba közigazgatási területén, Székesfehérvártól 10 kilométerre délre, Börgönd közelében helyezkedik el. Megnyitása óta számos repülőnapnak és más rendezvénynek adott otthont.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában