Helyi közélet

2019.09.12. 16:23

Az emlőrák 75 százalékát kontrollálni tudják folyamatos szűréssel

Komplexen kell kezelni az emlőrák kérdését, ennek legfontosabb szegmense a folyamatos mammográfia – figyelmeztetett Tabár László professzor, az emlőszűrő-vizsgálatot kifejlesztő csoport vezetője. A svédországi orvos-igazgató a VIII. Szegedi Emlőrák Szimpóziumon adott elő csütörtökön.

Kiss Anna

Tabár László: 15 évet nyerhetnek a nők, ha folyamatosan részt vesznek a mammográfián.

Fotó: Török János

Éppen itt az ideje, hogy a nők ne próbálják kijátszani a terápiát és a mammográfiát egymás ellen, az egy primitív megfogalmazás, hogy az új terápiák alkalmazásával nem kell szűrésekre járni – hangsúlyozta Tabár László, a svédországi Falun Central Hospital Mammográfiás Osztályának orvos-igazgatója, akinek az előadásával nyílt meg a VIII. Szegedi Emlőrák Szimpózium csütörtökön. A professzor elmondta, nincs az a terápia, ami meg tud gyógyítani egy alma nagyságú elváltozást, hiszen csakis akkor lehet hatásos a beteg gyógyítása, ha szakember fedezi fel a mellrákot, hiszen egy időben észlelt betegség, a folyamatos szűrés és a helyes terápia a helyes megoldás. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a nők részt vegyenek a mellrák szűrésen – tette hozzá.

Tabár László: 15 évet nyerhetnek a nők, ha folyamatosan részt vesznek a mammográfián.
Fotó: Török János

– Ha egy 45 vagy egy 65 éves tünetmentes nő kap egy meghívót a mammográfiára, felmerül benne a kérdés, hogy mit kap, ha elmegy. Az orvosok állandóan a rákról beszélnek, pedig az éppen ebben a pillanatban szűrt ezer nőből csupán hatnál fedeznek fel mellrákot. Tehát nagy esélye van arra, hogy kap egy levelet arról, hogy nem rákos, csak erről senki sem beszél, pedig motiválni kell a nőket arra, hogy elfogadják a meghívást. Akik részt vesznek a szűrésen, átlagosan 15 évet nyernek maguknak, viszont aki lemond róla, az nem kapja meg ezt a 15 évet, hiszen az emlőrák 75 százalékát kontrollálni tudjuk – magyarázta. Tabár László hozzátette, a folyamatos szűrővizsgálatok által 60 százalékkal csökken az emlőrák kockázata. A professzor szerint azonban a felelősséget meg kell osztani, hiszen hiába képeznek fiatalokat arra, hogy a röntgen során hogyan tudják megtalálni a rákot, ha nők nem élnek a lehetőséggel.

Kahán Zsuzsanna egyetemi tanártól, a Magyar Tudományos Akadémia doktorától megtudtuk, egészen vasárnap délutánig tart a Szimpózium, melyre idén 400 orvos, kutató és szakdolgozó regisztrált, akik a legfrissebb kutatási eredményekről, a legújabb módszerekről és gyógyszeres kezelésekről hallhatnak előadásokat. – Idén először beszélünk konstruktívan az örökletes emlőrákról, ami olyan olyan új betegségcsoport, aminek a szűrése, a gondozása, a műtéte és a gyógyszeres kezelése más stratégiát követel meg, mint a többi beteg esetében. Emellett új sebészeti módszerekről is szó lesz, de a négynapos programot áthatja majd a precíziós onkológiai eljárás is, hiszen ennek kapcsán már kézzelfogható eredmények vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában