KÖzel 50 termelő

2019.10.08. 12:07

Tele van a Garaboly

5 éve működik Szentesen, a Petőfi utcában a Garaboly gasztro- és kézművespiac. Negyven-ötven termelő, kézműves kínálja alkalmanként portékáját.

Imre Péter

A szentesi gasztropiac ideális családi program. FOTÓ: IMRE PÉTER

Fotó: Imre Péter

– Mindig itt vagyok, mióta létezik, működik a gasztropiac, csak akkor nem, ha a méhekkel úton vagyok – mondta Sándor Mátyás, aki saját készítésű mézet árul a több mint 5 éves szentesi Garaboly gasztro- és kézművespiacon. Nem címkézi fel az üvegeket, mert szerinte a minőség nem attól függ.

Gazdag kínálat

A piac kellemes hangulatú, igazi családi rendezvény, ahol az árusok ottjártunkkor kínáltak puszedlit, magolajat, gyógynövényeket, sajtokat, szörpöket, lekvárokat, házi szappanokat, ékszereket, zöldséget, gyümölcsöt és gombakészítményeket. Megfigyelhettük, hogyan készül a házias, minden adaléktól mentes szilvalekvár.

A szentesi gasztropiac ideális családi program. FOTÓ: IMRE PÉTER

Hagyományápolás

A Garaboly gasztro- és kézművespiac kedvelt lett. A piac és 40-50 termelője minden hónap 3. szombatján ezer-kétezer látogatót vonz. A Garaboly nem egy ember ötlete volt, többek sokéves munkája kellett létrejöttéhez. Már turistákat is vonz a Szivárvány Alapítvány finanszírozta piac – tudtuk meg a vezetőtől, a szegedi Kálmánné Szabó Erzsébettől. Hozzátette: az adventi időszakban minden hétvégén várják a vásárlókat.

– Minden árusunk saját előállítású, vegyszermentes élelmiszereit és eredeti kézművestermékeit hozza, és ügyelünk a széles, színes választékra is. Támogatjuk a művészeteket és a kultúrát, minden alkalommal kiállítást rendezünk helyi alkotók részvételével. Az úgynevezett közös bográcsból magyaros ételeket kínálunk, a vegetáriánusok pedig a látványkonyhában találhatják meg a kedvükre valót. A jó zene és a jó hangulat sem maradhat el – mondta Erzsébet. Megjegyezte: a piaccal a hagyományokat ápolják és továbbörökítik. – Csakis termelő és kézműves lehet itt. Ez alap, és az áru magyar és minőségi legyen – jelentette ki Kálmánné Szabó Erzsébet. Míg beszélgettünk, kaptam egy kávét – biokávét. Finom volt.

Minőségi termékek

– Fontos, hogy amikor csak tehetjük, a kistermelőket, a kézműveseket támogassuk vásárlásunkkal. A minőség kifogástalan. Például: meg vagyok győződve arról, hogy az itt kapható sajt tejből készült, a boltokban lévőkkel szemben vannak kétségeim, fenntartásaim. Jobban bízom az itteni termékekben – közölte a piac egyik látogatója, Emese.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában