A két nap alatt 45 csapat mérettette meg magát a természetudományokból

2019.11.06. 12:35

Vásárhelyi csapat is döntős volt a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen

Egy debreceni csapat győzelmével zárult a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenye. A szóbeli döntőbe hat gárda került be, köztük a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói, akik végül az ötödikek lettek a 45 csapatból.

Munkatársunktól

Szeged, 20191106. Szent-Györgyi verseny díjátadó ünnepsége. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képen: a díjazott vásárhelyi csapat.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A középiskolások kétnapos megmérettetésének döntőjébe a 45 induló csapatból 6 jutott. A diákok erről csak a második nap reggelén értesültek, ekkor derült ki, hogy Csongrád megyei résztvevője is lett a szóbeli fordulónak. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói az eredményhirdetés után elmondták, jól sikerült az írásbeli rész, érezték hogy meglehet a döntő. Berezvai Anna, Tordai Tegze és Vecseri Martin egyaránt természettudományos pályára készülnek, orvosnak vagy fizikusnak. Felkészítő tanáruk, Jóriné Csölle Henriett lapunknak elmondta, minden évben indít csapatot, fontosnak tartja ugyanis a tudomány tiszteletére nevelni a diákokat.

Berezvai Anna elmesélte, a villámkérdések adták fel nekik a leckét, nem a kérdések voltak nehezek, hanem a reakcióidejük volt lassú.

– A versenyt a debreceni Tóth Árpád Gimnázium egyik csapata nyerte, ők külföldi tanulmányúton vehetnek részt. Engem is meglepett, mennyire felkészültek Szent-Györgyi Albert életéből, valamint az ez évi témából, az utóbbi öt év Nobel-díjasaiból – mondta a zsűri elnöke, Dux László, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet vezetője.

Tőle azt is megtudtuk, akik elindulnak ezen a természettudományos versenyen, nagyrészt ezt a pályát választják, többjüket a szegedi egyetem diákjaként látják viszont. A fiataloknak biológiából, kémiából és fizikából kellett felkészülniük, valamint a szegedi Nobel-díjas tudós életéből. A tudás felmérése mellett a résztvevők művészi ambícióikat is tesztelhették egy kreatív feladat megoldásával: a Nobel-díjat halmozó családokról készíthettek képregényt vagy kisfilmet.

A versenyt követően a résztvevők az intézményi és egyetemi laborok munkájába is bepillanthattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában