A Bécsi körúton megtévesztő a jelzés, a gyalogjárdán maradtak a régi felfestések

2020.01.22. 10:35

Fiktív kerékpárutat találtunk

A jelzés azt mutatja, közös járda és kerékpárút a Bécsi körút egy szakasza, a mellé fújt felirat ezt cáfolja. Megkérdeztük az illetékeseket, és kiderült, hogy megtévesztő a felfestés.

Farkas Judit

Szeged - 2020.01.16. "Ottfelejtettek" egy kerékpárút jelzést a Bécsi körút elején - legalábbis valakik kiírták az aszfaltra, hogy nem bicikliút, ne kerékpározzanak ott. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Tavaly novemberben írtunk a Glattfelder téri keskeny járdáról, amit kerékpárútnak használnak a biciklisek régóta, holott nem az. Most egy újabb érdekes pontját találtuk meg a kerékpáros közlekedésnek: a Boldogasszony sugárúti körforgalomnál, a Bécsi körút elején figyeltünk fel egy jelzésre és a mellé írt feliratra. Az ismert jelzés a járdán azt mutatja, a Bécsi körút bal oldala közös gyalogjárda és bicikliút. A mellé fehérrel felfújt, magyar és angol nyelvű felirat szerint azonban ez a szakasz nem kerékpárút, tessék szépen az úttesten tekerni. „Ez egy jár­da. Kérjük, az úton biciklizz! Köszi!” – olvastuk az aszfalton. Az utcabeliek fejezhették így ki elégedetlenségüket.

Ahogy tovább sétáltunk a körúton, több felfestést is találtunk a Szentháromság utcáig, de ez az arra haladó bicikliseket nem nagyon hatotta meg. Bár tény, annyian nem tekertek arra, mint amennyien az általunk ismert kerékpárutakat használják. Arra utaló jel viszont nem volt több, hogy nem csak egyszerű járda lenne a körút Szivárvány utca felőli oldalán. A szakaszt kerestük, de nem találtuk meg Szeged kerékpárútjai között sem a térképeken.

„Ez egy járda. Kérjük, az úton biciklizz! Köszi!” – olvasható az aszfalton a hivatalos, ám téves kerékpárutat jelző, sárga színű felfestés alatt. FOTÓ: KARNOK CSABA

Érdeklődtünk a szegedi ön­­kormányzat városüzemeltetési irodájánál, minek higgyünk: a hivatalos jelzésnek, vagy a felfestett feliratoknak? Valóban közös gyalogjárda és kerékpár­út ez a szakasz, vagy csak a gyalogosoké? Amennyiben a terület nem közös a biciklisekkel, tervezik-e, hogy a csalóka jelzést a körút elejéről eltávolítják?

Az önkormányzat válaszá­ból kiderült, hogy a Bécsi kör­út említett, Szentháromság ut­­ca és Boldogasszony sugár­út közötti járdaszakasza nem kerékpárút. A jelzés valóban megtévesztő, azt az önkormányzati utak fenntartója, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. eltávolítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában