Helyi közélet

2020.01.27. 11:18

Határozatképtelen volt a rendkívüli közgyűlés

Nem mentek el a baloldali képviselők a hétfői rendkívüli közgyűlésre, amit a parkolóper ítélete miatt hívtak össze a Fidesz és a KDNP kérésére. A testület így érdemben nem tudott ülésezni, a fideszesek szerint törvénysértések sorozata történt.

Suki Zoltán

Szeged, rendkívüli közgyűlés.

Nagy Sándor alpolgármester gyakorlatilag azonnal határozatképtelennek nyilvánította a hétfő reggeli rendkívüli közgyűlést Szegeden, mert rajta kívül csak nyolc fideszes és KDNP-s, valamint Szabó Bálint független képviselő jelent meg.

Már az is különös volt, hogy a közgyűlést a polgármester nem a szokásos helyszínre, a díszterembe hívta, hanem egy fél osztályteremnyi tárgyalóba, a hivatal egy másik épületébe, mert – állítása szerint – a dísztermet takarítják. A képviselők először 8 órakor találkoztak, ez körülbelül egy percig tartott.

A forgatókönyv fél órával később megismétlődött, azzal a különbséggel, hogy a megjelentet nem hagyták el egyből a termet, de az alpolgármester ekkor is alig egy perc alatt döntött.

Tápai Péter, a Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy a városvezetés már a demokrácia látszatára sem ad. Azt is mondta, hogy újabb rendkívüli közgyűlés összehívását fogják kezdeményezni, egészen addig amíg el nem érik céljukat.

A független Szabó Bálint méltatlannak nevezte a városvezetés hozzáállását a rendkívüli közgyűléshez. Szerinte a kijelölt terembe be sem fért volna a teljes, 29 tagú testület. Ezzel értett egyet a fideszes Német Ferenc is, aki elmondta, hogy a terem nem alkalmas egy közgyűlés megtartására.

Fotó: Frank Yvette

Az újabb rendkívüli közgyűlés összehívását a kormánypártiak és a független képviselő is elengedhetetlennek nevezte.

A rendkívüli üléssel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót szintén hétfőn a szegedi Fidesz elnöke. Bartók Csaba elmondta, hogy a Fidesz- és a KDNP-frakció egy újabb ülés összehívását kezdeményezi, hogy kiderüljön a teljes igazság a parkolóbotrányról. Szerinte az ítélet indoklásából arra lehet következtetni, hogy a parkolóbotránynak vannak olyan érintettjei, akik nem álltak bíróság elé, azaz nem derült ki a teljes igazság.

Az elnök emlékeztetett, hogy Botka László korábban arról beszélt, hogy minden szegedi polgármestere szeretne lenni, de ez Bartók Csaba szerint eddig nem jött össze neki. Felhívta a figyelmet, hogy a Fidesz és a KDNP több tízezer embert képvisel a városban, ezért arcpirító, hogy semmibe veszi őket a polgármester.

A testületi ülést egyébként azért kezdeményezte a Fidesz és a KDNP, hogy állítsanak fel a egy bizottságot, ami azt vizsgálná, hogy milyen érintettjei vannak még a parkolóbérlet-botránynak, illetve, hogy hívják vissza az önkormányzat többségi tulajdonában álló Szegedi Vízmű Zrt. igazgatósági elnöki posztjáról a korábbi címzetes főjegyzőt, valamint menesszék Botka László kabinetfőnökét.

Ismert: a Gyulai Törvényszék milliós pénzbüntetéssel ítélte az ingyenes szegedi parkolóbérletek ügyében indult perben a vádlottakat, a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetőit, a város egykori címzetes főjegyzőt, a korábbi alpolgármestert, valamint Botka László polgármester kabinetfőnökét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában