Vince-napi vesszővágás Ópusztaszeren

2020.01.12. 14:35

Jó szőlőtermést jósoltak idénre

Az enyhe télnek köszönhetően nem fagytak el a szőlőrügyek, vagyis idén jó termés várható. Ezt állapították meg a Vince-napi vesszővágáson Ópusztaszeren, ahol több mint 20 borlovagrend gyűlt össze az ország minden tájáról, sőt határainkon túlról is.

Munkatársunktól

Ópusztaszer – 2020.01.11. Vince-napi vesszővágás a hagyományos szőlő termésjóslás az emlékparkban. Képen: Kalmár István mórahalmi hegybíró húsz éve jósol a szőlővesszőből. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince – tartja a mondás, vagyis ha ezen a napon enyhe az idő, akkor jó bortermésre lehet számítani. Bár a jóslónapig még várnunk kell, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szombaton már megtartották a Vince-napi vesszővágást. Több mint húsz borrend vett részt az immár két évtizedes hagyománnyal rendelkező rendezvényen, hogy kiderüljön, mit jósol idén az alföldi tanyán lemetszett szőlővessző.

Köszöntőjében Kiss Róbert, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark általános helyettese, igazgatási vezetője elmondta, feladatuknak tartják a néprajzi hagyományok felelevenítését. Hozzátette: a park ráadásul sok szállal kötődik a bor-és szőlőkultúrához, hiszen az itt feltárt 12. századi bencés monostorban is találtak boroshordókat és szőlőmagokat. Miután Koczor Kálmán, a Borrendek Országos Szövetségének elnöke és Gulyás Ferenc, a Szent Vince Borrend elnöke is üdvözölte a résztvevőket, a borlovagok zenei kísérettel vonultak át az emlékpark főbejáratától a skanzenbe. A szőlőültetvényben Kalmár István mórahalmi hegybíró végezte el a vesszővágást.

 

- Az alföldi tanyákon Vince napján a gazdák kimentek a szőlőbe, megvizsgálták a vesszőt, majd bevitték a szobába és meghajtatták. Ebből látták, hogyan kell majd metszeni – beszélt a régi hagyományokról a hegybíró. Ezt követően megvizsgálta a szőlőt és megállapította: a vesszők ruganyosak, a rügyek pedig szép zöldek, nincs jele fagyásnak. – Bár Vince napjáig még okozhat meglepetést a tél, de eddig úgy tűnik, szép termés elé nézünk – állapította meg Kalmár István.

A rendezvényen ezt követően új borlovagokat avattak, majd a tavalyi év terméséből készült borokat kóstoltak a résztvevők. A program ebéddel zárult, melyet a Karcagi Birkafőző Egyesület készítette el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában