Nem akarták, hogy megbüntessék a települést

2020.01.23. 13:30

Negyedjére lett csak alpolgármestere Fábiánsebestyénnek

Január közepén negyedik nekifutásra Fábiánsebestyénen is megválasztották az alpolgármestert. Az Új lendület Fábiánsebestyénnek elnevezésű Facebook-oldalon közzétett közlemény szerint a többségben lévő ellenzéki képviselőcsoport negyedjére sem meggyőződésből szavazta meg a településvezető jelöltjét, hanem azért, hogy elkerüljék a kilátásba helyezett pénzbüntetését.

Kovács Erika

Nincs egyetértés Fábiánsebestyénen a polgármester és a képviselő-testület ellenzéke között. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– A képviselő-testület megszavazta Faragó M. Ferencet alpolgármesternek. Polgármester úr javaslatára a tiszteletdíja költségtérítéssel együtt 229 ezer 349 forint – áll a világhálón közzétett közleményben.

Az is olvasható benne, hogy a kormányhivatal bíróság elé vitte az ügyet, ahol tárgyalás nélküli ítélet született. Ennek értelmében, amennyiben to­vábbra sem tudtak volna megegyezni az alpolgármester kérdésében, úgy a bíróság Fábiánsebestyén önkormányzatát százezer és tízmillió forint közötti összegű bírsággal sújthatta volna.

A közlemény szerint a polgármester minden esetben egyetlen személyhez ragaszkodott, az ellenzékiek pedig három alternatívát is javasoltak a testületnek.

Azt is írták a közösségi oldalon, hogy a felek nem kértek tárgyalást, az ellenzéki képviselőket meg sem kérdezték, ezért lehetőségük sem volt a bíróság előtt ismertetni álláspontjukat. Kiemelték, hogy a jelölt személyével továbbra sem értenek egyet, ennek ellenére nem akarták vállalni annak kockázatát, hogy megbírságolják a települést.

Nincs egyetértés Fábiánsebestyénen a polgármester és a képviselő-testület ellenzéke között. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– Mivel a polgármester ré­széről továbbra sem tapasztaltuk a kompromisszumkészséget (negyedjére is ugyanazt a jelöltet terjesztette elő), így úgy érezzük, hogy az az egyetlen módja a bírság elkerülésének, ha megszavazzuk a jelöltjét – indokolták, végül miért választották alpolgármesternek negyedik nekifutásra a településvezető által javasolt személyt.

Kitértek arra is, hogy a céljaikat nem adták fel, de beláttak, hogy a módszereiken változtatnunk kell. Keresik annak módját, hogy az alpolgármester támogatása nélkül is tudják érvényesíteni a lakosságnak tett ígéreteiket.

A Délmagyarországnak Kós György polgármester nem kívánt az alpolgármester-választásról nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában