Még ma bekövetkezhet a várva várt pillanat

2020.01.25. 12:36

Szőke Tisza: már csak méterek hiányoznak a célhoz – GALÉRIA

Vasárnap reggel folytatódott a munka a Szőke Tisza kiemelésénél.

Suki Zoltán

Fotó: Kuklis István

14.40: Úgy néz ki, hogy ma tényleg bekövetkezik a várva várt pillanat, és eléri a végső, bár mégis ideiglenes helyét a Szőke Tisza. Még nagyjából 15 métert kell húzniuk ehhez a hajón.

13.40: – Újabb tíz métereket tett meg a Szőke Tisza vasárnap kora délutánra. Ahogyan halad előre a hajótest, a víz felőli ballonokat a szárazföld felőli oldalra helyezik át. Minden esély megvan arra, hogy még ma végezzünk, de persze bármi közbejöhet – mondta a helyszínen Heizler Tamás, a MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője.

Vasárnap, 10 óra: Újabb métereket haladt a végcél felé a Szőke Tisza. A szakemberek vasárnap reggel óta újra a hajó mentésén dolgoznak. Adódott azonban egy kis probléma, a hajótest megdőlt, ezért a ballonokat egyesével le kellett engedni és odébb rakni pár méterrel. Ez jelentett egy kis fennakadást.

Szombat, 18.33: A jelenlegi állás szerint vasárnap végezhetnek a munka oroszlánrészével, akkora már biztos helyen lehet a hajó.

17.26: – A nyolcvanas években jártam a Szőke Tiszára szórakozni, azóta sem tudom elfelejteni – mondta a rozsdás hajóroncs mellett a Délmagyarország tudósítójának Dékány Györgyi. Arról is beszélt, hogy nagyon sok sportoló is járt a hajóra, akkor még leginkább focisták. Sok ismeretség, barátság, és még szerelmek is szövődtek ezen a szórakozóhelyen – mesélte Györgyi, aki szerint Szeged egyik központja volt a hely, voltak olyanok, akik üzleti tárgyalásokat is folytattak a hajón. – Ha esetleg visszakerül a Tiszára a hajó, biztosan sokszor eljövünk majd, és nem csak a nosztalgia miatt – tette hozzá.

15.43: A csörlő hibája miatt sajnos csúszik a Szőke Tisza kiemelése, de mindenki nagyon igyekszik, hogy minél hamarabb célba érjünk – mondta a Délmagyarországnak a KÉSZ Csoporthoz tartozó MA-HARD Vízépítő Kft. ügyvezetője. Heizler Tamás arról is beszélt, hogy a kiemelés utolsó fázisában már a hajótesttel párhuzamosan is fektetnek le ballonokat, hogy a vízszintbe helyezés minél biztonságosabb legyen.

A mentési munkálatokat csütörtökön kezdték el, bővebben ide kattintva olvashat róla. >>>

Pénteken a helyszínre érkezett Hajdu János, a TEK főigazgatója is. >>>

13.38: Nem sokkal 13 óra után sikerült megjavítani a délelőtt elromlott csörlőt, így folytathatják a gőzös vontatását. A jelenlegi állás szerint vasárnap végeznek a feladattal.

12.30: A hajótest újabb 25 métert tett meg. Viszont ekkor elromlott az egyik vontató csörlő, ami miatt fel kellett függeszteni a hajó kihúzását. A csörlő javításán jelenleg is dolgoznak a szakemberek, de a műszaki hiba miatt valószínűleg csak vasárnap tudják befejezni a munkát.

Cikkünket folyamatosan frissítjük új információkkal!

A témában eddig megjelent cikkeinket és a elmúlt napok eseményeit

Itt olvashatja >>>

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában