Helyi közélet

2020.02.13. 14:19

A párok legnagyobb ellensége a közöny

A házasélet mindennapjait, buktatóit és azok ellenszerét vette górcső alá Tóth László párkapcsolati coach és felesége, Tóthné Gulyás Gabriella dúla Csapatjáték szerelemmel című előadásukban. A Házas­ság hete programsorozat keretében megrendezett témaestet kedden tartották a Somogyi-könyvtárban.

Koós Kata

Szeged, 20200211. Csapatjáték szerelemmel-házasság a gyakorlatban c. elõadás. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Nagy érdeklődés övezte a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Somogyi-könyvtár által közösen szervezett estet, amely során a házasság mindennapjairól tartott előadást Csapatjáték szerelemmel címmel Tóth László párkapcsolati coach és felesége, Tóthné Gulyás Gabriella dúla kedden a Házasság hete programsorozat keretében az intézmény folyóirat-olvasó részlegében.

Működni/működtetni

– Az én párkapcsolatom nem működik – közölte az est nyitányaként Tóth László, a hallgatóság nem kis döbbenetére. A 38 éve boldog, kiegyensúlyozott házasságban élő előadók hangsúlyozták: a házasság ugyanis nem automata, mindketten mindennap energiát fektetnek kapcsolatuk működtetésébe.

– Az automata kávéfőző olyan, mint a házasság. Látszatra automata, ugyanakkor mégsem, hiszen mindennap ki kell üríteni a zaccot, fel kell önteni vízzel, meg kell tölteni kávéval. Néha vízkőteleníteni kell, vagy elvinni szervizbe. Ugyanilyen a házasságunk, nap mint nap tenni kell érte. Ha megteszed azt, amit a párod igényel, azt vissza is fogod kapni – fejtette ki a férj.

A közöny támadása

Tóthné Gulyás Gabriella hangsúlyozta: a mesék, amelyeken valamennyien felnőttünk, az esküvő utáni éveket lerendezik a „boldogan éltek, míg meg nem haltak” formulával. Holott akkor kezdődik a párkapcsolatok legnehezebb része, amely során a párok legnagyobb ellensége korántsem a gyűlölet, sokkal inkább a közöny. Utóbbi ugyanis a szeretet szöges ellentéte.

– Kutatások szerint már az esküvő után fél évvel mindkét fél egyre rosszabbul érzi magát a kapcsolatban. Ha a felek nem tudnak csapatként működni, rögtön kezdődik az egymástól való eltávolodás, a házasság ellaposodása. A közöny, amikor már teljesen mindegy, hogy a párom mit, miért és hogyan mond vagy tesz – magyarázta Tóthné Gulyás Gabriella.

Van ellenszer

A párkapcsolati coach kifejtette: a közöny leghatásosabb ellenszere a megfelelő, őszinte kommunikáció, továbbá az intimitás tudatos megőrzése. Emellett apró praktikák is akadnak, amelyekkel a láng életben tartható. Ezek között említették a rendszeres, kettesben szervezett randevúkat, a közös játékokat, kirándulásokat, továbbá az ünnepek és családi rituálék, kis szertartások közös kialakítását.

A házaspár szerint a közöny leghatásosabb ellenszere az őszinte kommunikáció.
Fotó: Frank Yvette

Első gyermek

– Az első gyermek születése a pszichológia szerint a párkapcsolat első krízise. A legeslegjobb párkapcsolatban is elszaporodnak ilyenkor a konfliktusok. Azonban egymást meghallgatva, a másik érzései, napi élményei iránt érdeklődve már mindennap egy picit tettek a kapcsolatukért, és a csecsemő közös gondozása nagyon szép időszakká válhat számukra – folytatta a feleség, majd további jó tanácsként a korai fektetést javasolta. Azt mondta, náluk ebben nagy szigor volt.

– A gyerekeink fél nyolckor elmentek aludni. Nyolc órakor aludtak, így utána a férjemmel volt egymásra két és fél óránk a lefekvésig. Játszottunk, megbeszéltük a napi dolgainkat, éltettük a kapcsolatunkat – mondta.

Házi feladat

Az előadás végén a résztvevők házasságpezsdítő házi feladatot kaptak. Egyénenként össze kellett írniuk tíz dolgot, amelyet ha párjuk megtenne, attól szeretve éreznék magukat. Majd a pároknak listát kellett cserélniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában