A polgármester évértékelője

2020.02.13. 07:35

Nagylak nem felejti Trianont

Ha van település, amit a megyében igazán megviselt Trianon, az Nagylak.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

A makói járásban Nagylak az egyik olyan falu, ahol októberben polgármester-váltás történt. A község élére a választók bizalmából Kolozsvári Rozália került, aki azt mondta, szerencsésen alakult a testület összetétele, zökkenőmentes volt az átmenet, és azóta is jól halad a munka. Csak néhány projektet kellett átvennie elődjétől. Ezek egyike a községháza energetikai felújítása, amit azonban jogi értelemben mindmáig nem sikerült lezárni: kisebb munkák, javítani valók még hátra vannak, ezért nem sikerült elszámolni a költségekkel. És már az új vezetésnek kellett megszervezni az október 23-i ünnepséget, illetve a falukarácsonyt – utóbbi Nagylakon azért különösen emlékezetes, mert ilyenkor minden háztartás kap ötezer forintot és egy fonott kalácsot.

Az új év a határközségben mindjárt az első napon azért hozott újdonságot, mert a lélekszám úgy alakult, hogy közös hivatalt kellett alakítania Apátfalvának, Magyarcsanádnak és Nagylaknak. A nagylaki hivatalban a polgármesterrel együtt hárman dolgoznak, legalábbis elvben, mert a pénzügyes október utolsó napján felmondott. Így itt az összevonás után nem hogy el kellett küldeni valakit, várnak egy embert – addig a magyarcsanádi pénzügyes jár át segíteni a munkát.

Ha van település, amit a megyében igazán megviselt Trianon, az Nagylak. Emlékezetes: az egykori város nagyobb része Romániához került, a határon innen csak a kendergyár és közvetlen környezete maradt, ezért aztán a falu különösen készül a békediktátum évfordulójára.

– A Nemzeti Színháztól más településekkel együtt, utalva Wass Albert 13 almafa című darabjára, mi is kapni fogunk egy almafát, amit egy e célra létrehozott emlékparkban fogunk elültetni – mondta Kolozsvári Rozália. Hozzátette: a facsemetét a teátrum két neves tagja, Tóth László színművész és Lukács György irodalmi munkatárs hozza majd el. Lesz emlékmű is az országgyűlési képviselő Lázár János által javasolt területen: Pilisből hoznak hozzá egy sziklát és a csanádpalotai Szügyi László farag bele kettős keresztet.

Mi a legfontosabb hosszú távú célja az új vezetésnek?

– Itt tartani a fiatalokat – közölte a polgármester. Ennek érdekében emelték fel az újszülötteknek járó támogatás összegét 100 ezer forintra, de ugyanezért tervezik az évekkel ezelőtt bezárt óvoda újra nyitását is. Most, mondta, megvan hozzá a szükséges gyereklétszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában