Helyi közélet

2020.03.02. 16:47

Házi komposztálót kaphatnak az újszentivániak

120 darab házi komposztáló várja használóját Újszentivánon, amiben a zöld hulladék feldolgozható. Azon lakosok igényelhetnek komposztálót, akik rendelkeznek érvényes hulladékszállítási szerződéssel, aki elköltözik, annak vissza kell adnia az edényt.

F.J.

A kiskundorozsmai gyerekek és pedagógusok már január óta az óvoda udvarán felállított komposztálóedénybe gyűjtik a faágakat, leveleket, zöld hulladékot.

Fotó: FRANK YVETTE

Megírtuk: pályázat keretében szelektív hulladékgyűjtő edényekhez jutnak hamarosan a röszkei lakosok. Most a zölden gondolkodó újszentivániak kaptak jó hírt: a „Komplex hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése a Dél-Alföldi Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás területén, különös tekintettel az elkülönített hulladékgyűjtési, szállítási és előkezelő rendszerre” projekt keretében Újszentiván önkormányzata 120 darab házi komposztálót kapott a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-től a lakosság részére.

A komposztálók sorszámmal vannak ellátva, és azok az újszentiváni lakosok igényelhetnek belőlük, akik érvényes, nem szüneteltetett lakossági hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződéssel rendelkeznek. Az edényeket lakcímhez kötötten adják ki az igénylőnek, így ha az elköltözik, az eszközt vissza kell szolgáltatnia az önkormányzat részére. A házi komposztálók átvételéről átadás-átvételi jegyzőkönyv készül. Ezen jegyzőkönyvhöz szükséges a közszolgáltatási szerződés száma, valamint az átvevő neve, címe és elérhetősége. Érdeklődni és jelentkezni lehet a Polgármesteri Hivatalban, nyitvatartási időben Bartalos Balázsnál személyesen, vagy szintén ezen időintervallumban telefonon a 06-30/665-2733-as számon.

A kiskundorozsmai gyerekek és pedagógusok már január óta az óvoda udvarán felállított komposztálóedénybe
gyűjtik a faágakat, leveleket, zöld hulladékot.
Fotó: FRANK YVETTE

A házi komposztáló a tetején nyitható, alulról nyitott. Helyezhető bele levágott fű, gaz, ág. Az alján lévő nyíláson keresztül lehet nézni, hogy hol tart a benne lévő zöld hulladék a komposztálási folyamatban. Bálint gazda, az ország kertésze szerint komposztálható a lehullott lomb, az évelő virágok levágott szára, a kiszedett zöldségek levele, szára, a kipréselt szőlőtörköly, a rostos tőzeg, a lombos fák fűrészpora, a lekaszált fű és még sok más szerves anyag – a végeredmény pedig értékes trágya a kiskertben. Nem való a komposztba a műanyag, vegyi anyag, festék, főtt ételmaradék, más, el nem bomló, szervetlen anyagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában