A környezetgazdálkodásnál alkalmazzák a legtöbb embert

2020.03.03. 14:21

Közel száz közmunkás dolgozik Szegeden

Összesen 93 közmunkást alkalmaz az önkormányzat, vagy valamelyik cége Szegeden. A legtöbben, 45-en, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél dolgoznak.

Suki Zoltán

Tavaly decemberben csaknem 103 ezer ember dolgozott a közmunkaprogramban az országban. A Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárság azt közölte a napokban, hogy ez 2019 novemberéhez 1, a megelőző év decemberéhez pedig 15,5 százalékkal volt kevesebb. 2019-ben, éves átlagban kicsivel több mint 106 ezer közmunkás volt, ami 29 ezer 400-zal kevesebb, mint 2018-ban.

2019 decemberében 6868 belépés történt a közfoglalkoz­tatásban. Ez 13 százalékkal ke­vesebb, mint egy évvel előtte. Ugyanekkor 9713 ember lépett ki a közfoglalkoztatásból, amely 2018 azonos időszakához képest mindössze tízzel ke­­vesebb.

Szegeden az önkormányzatnál, illetve a városi cégeknél összesen 93 közmunkást alkalmaznak. A legtöbben, 45-en, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél dolgoznak. Utánuk a vadaspark következik 15, majd pedig a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. 10 emberrel. Rajtuk kívül a művelődési házaknál és az Agórában is vannak közmunkások, jellemzően egy-két ember. Az önkormányzatnál közvetlenül pedig 7 közfoglakoztatott dolgozik.

Korábban megírtuk, hogy Szegeden nyílt meg az első olyan bolt az országban, amely közfoglalkoztatásban és szociá­lis szövetkezetek ál­­tal előállított, minőségi termékeket árul. A bordányi Ho­­mokhátság Szíve Zöldség- és Gyümölcsfeldolgo­­zó Szociális Szövetkezet mű­­ködteti a Helyi-ség elnevezésű üzletet, amelyet az országban egyedülálló kezdeményezésként alakított ki a Csongrád Me­­gyei Kormányhivatal.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi államtitkárságának főosztályvezetője akkor elmondta, hogy a közfoglalkoztatás 2011-es indulásakor még nem gondolták, hogy a program eredményeként minőségi termékek széles portfólióját kínáló bolt is nyílhat. A gazdasági válság időszakában 536 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők szá­­ma, ez a szakpolitika és a gazdasági fejlődés eredményeként 243 ezerre csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában