Gyönyörűen áttelelt a búza, de ülve maradt

2020.04.25. 16:16

Megsínyli az aszályt a repce – Galéria

Virágzik a repce, szemre tetszetős, ám a száraz időjárás miatt nem olyan magas, nincs annyi elágazása, mint kellene. A búza nagyon régen várta a tavaszt ilyen méregzöld táblákkal, a homokon azonban már sárgul az alja.

Kovács András

Sándorfalva 2020.04.24. Képen: repce Fotó:Török János

Fotó: Török János

– Két hónapja nincs jelentős mennyiségű csapadék, így sajnos ülve maradt a búza – mondta Bagi Ádám. A gazdálkodótól megtudtuk, az őszi vetés után az első kelés még foltos volt, ám ezt követően jókora esőt kapott, magára talált, s ahogy fogalmaz, mintha zöld­­re festették volna a határt. Na­­gyon régen látott már ilyen szép búzát „kijönni” a télből.

Elágazások

Természetesen a gombáknak és a kártevőknek jobb lett volna egy kicsit hidegebb, a szokatla­nul enyhe időjárásban azok is átteleltek.

– Most megyünk rá idén harmadszor a táblákra, a fej­trágyázással kezdtük, majd a gomba elleni védekezéssel folytattuk, és ez utóbbit megismételjük – nyilatkozta a szakember, akinek 70 hektáron van búzája a Szőreg környéki földeken, klasszikus és tésztának való durum is.

– A repce már nagyon érzi az aszályt, nem úgy bokrosodott, ahogy kellett volna, extra termésre idén már nem lehet számítani – mondta Sáringer Sándor. Amikor a Karotin ügyvezetőjének felvetettük, hogy laikus szemmel egészen szép repcetáblákat látunk a határban, helyretett bennünket.

– Ha belemegy az ember, és figyeli a tőállományt, a sűrűséget, az elágazások számát, látszik, hogy hozamcsökkenéssel kell számolni – hangsúlyozta la­­punknak a szakember.

 

Homoki búza

Az agrárszakember elmondta, a kötött talajokon még tartja magát a búza, a homokosabb földben azonban már sárgulnak az alsó levelek, kezdenek elszáradni, és ez egyértelműen az aszály jele. A Karotinnál csütörtökön megkezdődött a betakarítás is, elkezdték vágni az energiarozst, ami silóba kerül, hogy később zöld áram legyen belőle. Megtudtuk, nincs olyan szép a termés, mint tavaly, de korrekt a hozam.

A Csongrád Megyei Agrárka­mara április 21-i gyorsjelentése szerint az őszi kalászosok bokrosodása közepesnek-jónak mondható, de nagy szükség lenne a további csapadékra a megfelelő fejlődésükhöz. Az állományok gyomirtása folyamatos, a szárazság ellenére néhány gombabetegség tüneti szinten megjelent a táblákban – elsősorban lisztharmat, de az időjárás kedvez a rozsdabetegségeknek is.

Repcekártevők

Csongrád megyében a tervezett 93 ezer hektárból 68-on már elvégezték az őszi kalászosok fejtrágyázását, gyom­irtásban 50 ezer hektárnál jár­­tak 21-én. A gyorsjelentés is kiemeli, hogy a repce fejlettsége jelentősen elmarad az ilyenkor megszokottól. Ez a kultúra az egyik legérzékenyebb a rovarkártételre, folyamatosan védekeznek a repcefénybogár, -bolha és a bundásbogár ellen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában