Adományok, védőfelszerelések, fertőtlenítés mindenhol

2020.04.08. 09:16

Rövid stagnálás után ismét növekedett a fertőzöttek száma

Az elmúlt 24 órában 32-ről 40-re emelkedett a fertőzöttek száma megyénkben. Közben több cég is úgy döntött, hogy segít a bajban. Újabb védőfelszereléseket kapott az egyetem is. Ferencszálláson pedig minden helyi ingyen jutott szájmaszkhoz.

Munkatársunktól

20200331 Szeged Belváros koronavírus-járvány idején. Képen: néptelen a Kárász utca. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A szegedi klinikákra is megérkeztek azok az egészségügyi védőeszközök, amelyeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Semmelweis Egyetem szerzett be Kínából – közölte tegnap a minisztérium. Azt írták, hogy a csomagokban sebészeti szájmaszkok, védőköpenyek és gyorstesztek is vannak. A távol-keleti országból eddig több mint hétmillió szájmaszk, és hárommillió kesztyű mellett több százezer gyorsteszt és gyógyszer is érkezett. A közeljövőben újabb, orvosi eszközöket és védőfelszereléseket tartalmazó szállítmányok érkezése várható – írták.

Hazánkban 31 egészségügyi intézmény, köztük a szegedi Klinikai Központ is részesült a külföldről érkezett védőfelszerelés-adományban. Fotó: Rosta Tibor / MTI

Adományokat osztottak

Az operatív törzs legfrissebb adataiból pedig kiderült, hogy Csongrád megyében jelenleg 40 igazoltan fertőzött koronavírusos beteg van.

Szájmaszkokat adományozott a Karitáció Alapítvány is.

Azt közölték a Délmagyarországgal, hogy egymillió forintból vásároltak védőfelszerelést, háromrétegű egészségügyi védőmaszkokat azoknak, akik a szociális szférában dolgoznak. Az adományból jutott Deszkre, Klárafalvára, Kübekházára és Szegedre is. Itt a maszkok a dialízisközpontba kerültek, ahol a klinikára érkező és dialízisre szoruló betegek kapják meg az eszközöket.

Matracok a pihenőbe

A szegedi Mystic Nails Hungary szintén a frontvonalban dolgozóknak segít. Száz-száz darab kéz- és felületfertőtlenítő szert vittek az I. Sz. Belgyógyászati Klinikára és a speciális igényű gyerekekkel foglalkozó Gemma központba. A JYSK áruház pedig 16 darab matracot adományozott a szegedi járványkórháznak, a szakdolgozói pihenőbe.

Kiderült az is, hogy Csongrádon az önkormányzat 20–50 százalékkal csökkenti a nem kötelező feladatokra szánt forrásokat. Bedő Tamás polgármester példaként a városi rendezvényeket, valamint a sportcélú fejlesztéseket és támogatásokat említette – derül ki az MTI tudósításából.

Fertőtleníteni kell

A makói piacon pedig új szabályokat vezettek be a tej- és húskészítmények árusításánál. Farkas Éva Erzsébet polgármester azt mondta, hogy a piacon csak előre kicsomagolt termékeket lehet árusítani. Az árusoknak mosható és fertőtleníthető terítővel kell letakarniuk az asztalokat. Ezenkívül kézfertőtlenítőt kell kitenni, és figyelmeztetni kell a vevőket, hogy csak ennek használata után nyúljanak az áruhoz.

 

Településeinken minden módon igyekeznek megvédeni a lakosságot a fertőzéstől. Ferencszálláson például hipós vízzel permeteznek. Fotó: DM

 

Ferencszálláson a kilincseket tisztítószerrel, a buszmegállókat, a kis piacot és a forgalmasabb járdaszakaszokat pedig hipós vízzel permetezik. Folyamatosan készülnek a védekezést szolgáló maszkok is, amelyekből minden helyi kapott egyet még a múlt héten – mondta Jani János polgármester.

Olvassa el az összes a témában írt cikkünket a következő linken: Friss megyei hírek a vírussal kapcsolatban.

Ingyenesen hívható a magyar ügyeleti központ

Az ügyeleti központ e-mail-elérhetősége: [email protected]. A beérkező elektronikus levelekre a lehető legrövidebb időn belül ellenőrzött, hiteles választ küldenek.

A 06-80-277-455 és a 06-80-277-456 számú, ingyenesen hívható információs vonalakra kezdeményezett hívásokat a nap 24 órájában az ügyeleti központban fogadják a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai.

A kormány koronavírussal kapcsolatos hivatalos Facebook-oldalán és a koronavirus.gov.hu kormányzati honlapon hiteles és naprakész tájékoztatás található a fertőzésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában