Idén aranyérmet érdemelt ki Hámori Janka

2020.04.29. 17:59

Online is jól megy neki a matek

Tavaly még a magyar csapat legfiatalabb tagja volt a lányoknak rendezett matematika-­diákolimpián Hámori Janka, idén már a legeredeményesebb lett. Bár a járvány miatt Hollandiába nem utazhatott el, online is bizonyított: eredményével a 204 indulóból az első 20 között végzett, így aranyérmet szerzett.

Hajó Edina

Szeged, 20200427. Hámori Janka, a Radnóti diákja aranyérmes lett az online lány nemzetközi diákolimpián. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Egy évvel ezelőtt mutattuk be la­­punkban Hámori Jankát, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákját. Janka akkor Kijevben a lányoknak rendezett matekolimpián ezüstérmes lett. A 11. osztályos lány idén még na­­gyobb erőbedobással készült a versenyre, amelyet eredetileg április 15–21. között Hollandiában rendeztek volna meg.

– Márciusban jelezték, nem biztos, hogy megtartják a versenyt, és a hónap végén már egyértelmű volt, hogy nem tu­­dunk kiutazni Hollandiába. Vé­­gül az időponteltolás helyett a virtuális megoldás mellett döntöttek a szervezők – magyarázta a diáklány.

Hámori Janka egyre jobban szeret matekozni, a nemzetközi diákolimpián idén is remekelt. Fotó:Frank Yvette

Egyetlen vidéki diák

Tavaly volt két végzős lány a csapatban, ők leérettségiztek, helyettük két, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban tanuló 11.-es került be a csapatba: Ve­­lich Nóra, aki ezüstérmes és Nguyen Bich Diep, aki bronz­érmes lett. Kocsis Anett pedig már tavaly is a csapat tagja volt.

– Március elejéig készültünk együtt is, akkor egyébként is otthoni felkészülési időszak jött, az ezt lezáró tábort viszont már online tartottuk meg – mesélte Janka.

Túlszárnyalta önmagát

A radnótis diák elmondta, na­gyon izgult amiatt, hogy otthon kell megírni a feladatokat, ám végül meg tudták oldani, hogy csapattársaival együtt Budapesten versenyezzen. Be­­tartották a higiéniai előírásokat, a terem négy sarkában ültek, de legalább volt némi hangulata a megmérettetésnek. A matekolimpián 53 csapat 204 versenyzője indult.

– Nagyon nehéz feladatok voltak. Az volt a célom, hogy a tavalyihoz hasonló helyezést érjek el, végül sikerült jobbat írni. Az abszolút versenyben 18. lettem, ez már aranyérmet ért – fogalmazott. Csapattársával, Kocsis Anett-tel azt tervezi, hogy amint lehet, elutaznak Hollandiába, és bepótolják az utat. A díjakat sem kapták meg, azt postán küldik el nekik.

Külföldön tanulna

A diáklány egész évben tudatosan készült a versenyre, több tanár is segítette, a Radnóti matematikatanárai, Tigyi István és Schultz János is bekapcsolódtak a felkészítésébe. A matek egyre jobban érdekli Jankát, és élvezi is, ezért a röplabdázást is abbahagyta egy időre. Bár a sport hiányzik neki, valamilyen formában folytatni szeretné. Jövőre végzős lesz, külföldi egyetemen folytatná tanulmányait. Egyvalamiben biztos: alkalmazott matematikával szeretne foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában