Tavaszi kertészkedés az erkélyen

2020.04.30. 10:32

Szakértői tanácsok a balkonkertészethez

A tavasz megérkezésével nem csupán a magánházak kertjeiben, de az erkéllyel rendelkező lakások többsége esetében is megszaporodtak a kertészeti teendők. A legtöbben már nekiláttak balkonjuk betelepítésének, amellyel kapcsolatban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a szakértőtől.

Koós Kata

Szeged, 20200423. Erkélyen tartott növények, fûszernövények aktuális teendõk Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Az egyre melegebb nappalok során növényeink lelkiismeretes öntözése korántsem elegendő, számos egyéb szempontot sem árt figyelembe vennünk, hogy valóban színpompás erkélynek örvendhessünk.

Ne spóroljunk a földdel!

A balkonkertészet legfőbb szabálya, hogy megfelelő mennyiségű talajjal dolgozzunk – hívta fel a figyelmet Németh Anikó, a szegedi füvészkert igazgatója.

– Tehát ne kis cserepekbe rakosgassuk ki a növényeinket, hanem minél nagyobb edényekbe. Másodsorban pedig megfelelő minőségű földet használjunk. Választhatjuk az általános virágföldet, de akkor gondoskodnunk kell hetente tápoldatozásról, vagy olyan mű­­trágyáról, amely adagolja a tápanyagokat akár négy-öt hónapig is, míg egynyári virágaink fő virágzása zajlik – magyarázta.

Az évelő és egynyári virágok kiválasztásakor is figyelembe kell venni az erkély tájolását.
Fotó: Frank Yvette

A kis cserép azért sem ideá­lis, mert sokkal könnyebben átmelegszik, ami hosszú tá­­von komoly károkat okozhat a növények gyökérzetében. E tekintetben érdemes figyelmet fordítani a balkonládák színére is.

– Gondos öntözés mellett, ha a gyökérzóna nagyon erős napsugárzásnak van kitéve, annyira át tudnak melegedni főképp a sötét színű cserepek vagy balkonládák, hogy a sok vízben szinte megfőnek a növények gyökerei – mondta, majd hozzátette: az éjszakai hőmérséklet-változást is érdemes fi­­gyelemmel kísérni, ugyanis áp­­­rilis végén, május elején még nem ritka az erőteljesebb lehűlés, amely nem kedvez az egynyári növények fejlődésének. Hidegebb éjszakákon ajánlott fátyolfóliával letakarni balkonnövényeinket.

Jóból is megárt a sok

Kiemelten ajánlott egynyári virágaink megválasztásánál figyelembe venni az erkély tá­jolását.

– Ahová nem süt eleget a nap, hiába teszünk muskátlit vagy petúniát, nem leszünk elégedettek a növényeinkkel, mert ezeknek nagyon sok napsütésre van szükségük. Ellenben a begónia, a fukszia, a virágcsalán és a nebáncsvirág ki­­fejezetten jól tűri a félárnyékot – ajánlotta a szakértő.

 

A balkonnövények mellett a lakások belterében tartott növényekre is ráfér a tavaszi nagy gondoskodás.

Az illatos mézvirág, az üde balkon aranya, a kócos lobélia és az éjszakánként szirma­­it összecsukó porcsinrózsa szintén szereti a sok napfényt. Ahogy azonban mondani szokás: jóból is megárt a sok.

– Az egynyáriak tekintetében a naphosszat égető fény sem ideális. Ilyen esetben ér­­demes akár pozsgásokkal, varjúhájfélékkel, kövirózsával megpróbálkozni, amelyek nem egynyáriak, hanem évelők, de sokkal jobban bírják a száraz erkélyek klímáját, ráadásul ke­­vesebb törődéssel is beérik, mint az egynyári virágok – ma­­gyarázta.

Divattá vált a szamócafélék és fűszernövének erkélyen nevelése.
Fotó: Frank Yvette

Futó szépségek

Az erkélyrácsok díszítésére tökéletes megoldást nyújthatnak a futónövények, amelyek bár általában rendkívül vízigényesek, kifejezetten igénylik a sok napsütést. Az erkély rácsain felfuttat­­va azonban védelmet jelenthetnek az égető sugaraktól nemcsak a többi virág, de az erkélyen pi­­henni vágyók számára is, akiket mind színükkel, mind illatukkal kényeztetnek.

– Jó választást jelenthetnek a hajnalkák vagy a tűzbab, de a rendkívül illatos lonccal is lehet próbálkozni. Emellett nagyon jól érzik magukat napfényes erkélyen az iszalagok, a vadszőlő és a lopótök is – ajánlotta a szakértő.

Fát a lodzsára!

Németh Anikó elmondta, az elmúlt néhány évben nagy di­vattá vált a balkonkertészetben a gyümölcstermő növények erkélyen történő gondozása.

– A szamócaféléket, áfonyát, ribizlit egyaránt lehet balkonon is termeszteni. Emellett komplett, törpésített gyümölcsfákat is el lehet helyezni az erkélyen: például alma-, cseresznye- vagy körtefát.

Természetesen ezeket elsősorban a han­­gulatukért, mintsem többkilónyi gyümölcstermésükért szokták tartani a balkonkertészek – fejtette ki, majd hozzátette: a gyümölcstermők mel­­lett a fűszernövények is erkélyünk szép és hasznos dí­­szei lehetnek.

– Gyakorlatilag az összes mediterráneumból származó fűszernövény tartható napfényes ablakpárkányon és erkélyen egyaránt. A babér, a kakukkfű, az oregánó, a rozmaring kellő tápanyagellátás és öntözés mellett egyszerűen nevelhetők, ezeket már ki is lehet helyezni a szabadba – ajánlotta, majd hangsúlyozta: a paprikák és paradicsomok kihelyezésével azonban még érdemes megvárni az erősebb éjszakai lehűlések elmúltát.

A szobanövények tekintetében a tavasz az átültetések és visszavágások ideje.
Fotó: Frank Yvette

Tavaszi „nagygondoskodás”

A balkonnövények mellett a lakások belterében tartott növényekre is ráfér a tavaszi nagy gondoskodás.

– Mivel a lakásokban általában kiegyenlített a szobahőmérséklet télen-­nyáron, gondolhatnánk, hogy a tavasz nincs különösebb ha­tással szobanövényeinkre. A megváltozott fényellátottság azonban nagyban befolyásolja növekedésüket. Tavasszal látvá­nyosan beindulnak, ezért érdemes ilyenkor elvégezni az átültetéseket. Ha a cserép alján már kibújt a gyökérzet, ezt fel­tétlenül meg kell tennünk, mert ott már a gyökerek szorítják egymást, felélik az összes tápanyagot, és hiába tápoldatozzuk, nem lesz egészséges nö­­vekedésű a növényünk – ma­­gyarázta.

A lakások belmagasságát túlnövő fikuszok, filodendronok visszavágására szintén ez az időszak az ideális.

– Az erőteljesen felkopaszodott növényeket is nyugodtan, bátran vissza lehet metszeni, mert újra ki fognak hajtani – javasolta Németh Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában