Hírek

2020.05.05. 13:21

Agrárium: biztosítás krízisekre

A kormány – az Európai Unióban elsőként – be kívánja vezetni a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert.

delmagyar.hu

Az erről szóló törvényjavaslatot Nagy István agrárminiszter nyújtotta be az országgyűlésben. A növénytermesztés időjárási kockázatait egymásra épülő három pillérrel kezelik: agrárkárenyhítés, növénybiztosítási díjtámogatás és országos jégkármérséklés. Az új, negyedik pillér bevezetésével a termelőknek lehetőségük lesz a piaci zavarokból, áresésekből vagy állat- és növénybetegségekből fakadó veszteségeiket is biztosítani.

A részvétel önkéntes lenne, a csatlakozó termelő évente krízisbiztosítási hozzájárulást fizet és adatot szolgáltat. Ha a mezőgazdaságból származó jövedelme a referencia időszakéhoz képest 30 százalékot meghaladóan csökken, akkor az állam kompenzációt fizet a termelőnek. Kisebb részben a termelői befizetésekből, nagyobb részt pedig a jelenlegi Vidékfejlesztési Program európai uniós támogatásából álló pénzügyi forrásokból kártalanítják majd a gazdákat. A krízisbiztosítási rendszerrel összefüggő végrehajtási, nyilvántartási és egyéb közigazgatási feladatokat a Magyar Államkincstár láthatja majd el. A rendszer – a törvényjavaslat elfogadása után – 2021 elején indulhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában