A sándorfalvi tradíció szerint pillangó alakú

2020.05.30. 07:10

Csörege, a filléres – félórás finomság

Tájegységenként más-más módon készítik az egyszerű, gyors és olcsó finomságot, a csöregefánkot. Akad, ahol tejfölt raknak a tésztájába, máshol vastagabb és puhább. Sándorfalván a hagyomány szerint rummal készül, pillangó alakú és ropogós.

Koós Kata

Bieniek Istvánné 67 esztendeje sütött először csöregefánkot, amelynek receptjét édesanyjától tanulta. Fotó: Török János

A sándorfalvi hagyományőrző ünnepségek elmaradhatatlan finomsága a települési ér­­téktárnak is részét képező csöregefánk. Az olcsó és gyors finomság receptjét az asszonyok szájról szájra, generáció­ról generációra adják tovább. A 83 éves Bieniek Istvánné is édesanyjától tanulta a csemege elkészítésének fortélyát, amelyet 16 éves kora óta tökéletesít. A városi ünnepségek alkalmával is az ő irányításával készül a tradicionális étel, de családi asztalukon is gyakran előfordul az olcsó és gyors desszert.

Két fia közül az egyik cukrászként dolgozik, ám ő is az édesanyját kéri meg, ha rákíván a ropogós ínyenc­­ségre. Keresse cikkünket a szombati Délmagyarországban!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában