A szakember szerint nem ajánlott negyvenéves korig várni az anyasággal

2020.05.08. 12:00

Egyre többen vállalnak gyereket

Alig tér el az újszülött fiúk és lányok száma a regionális feladatokat ellátó szegedi klinikán, miközben folyamatosan nő a születések száma. Érdekesség az is, hogy egyre több ikerpár jön világra.

Kiss Anna

Tavaly csaknem háromezer baba jött világra a szegedi klinikán. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

2017-ben 2400, 2019-ben pedig már 2737 gyermek jött világra az SZTE SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Idén május hetedikével bezárólag 821 szülés történt Szegeden. A május 4-én kezdődött születés hete kapcsán kérdeztük a számokról Németh Gábort, a klinika igazgatóját, aki elmondta, 2015 óta fokozatosan nő a szülések száma.

Tavaly csaknem háromezer baba jött világra a szegedi klinikán. FOTÓ: KARNOK CSABA

A növekedés okai

– Ennek egyik oka a bevezetett kormányzati intézkedések. A családvédelmi akcióterv lehetőségeivel egyre többen élnek, ezzel párhuzamosan pedig egyre többen vállalnak gyermeket. Az elmúlt évek során részt vettem egy demográfiai előadás-sorozatban, ahol szemléltettem a születések és a halálozások számát. A statisztika szerint minden évben jóval több ember hal meg az országban, mint amennyi születik. Ennek hatására nemcsak a populáció csökken jelentősen, hanem 60 év múlva a társadalom jelentős része 60 évesnél idősebb lesz az országban. Emiatt volt fontos, hogy a kormány lépjen és fokozza a szülési kedvet – mutatott rá az egyetemi tanár.

Németh Gábor szerint a növekedés másik oka a technológia fejlődése. – A nők 35–40 éves korban döntenek úgy, hogy teherbe szeretnének esni, azonban egy részüknek ez nem sikerült, mert az asszisztált reprodukciós technikák nem voltak kellően kifinomultak. Ma már viszont sokkal hatékonyabb módszerekkel dolgozunk, így ezek a nők is gyermeket tudnak vállalni – részletezte a professzor.

Ne várjanak 40 éves korig

Hozzátette, hogy manapság nem jellemző a 24–26 év közötti lányokra, hogy gyermeket szeretnének, hiszen sokan a karrierépítést választják először. – De nem érdemes addig várni, mert a negyvenéves nőknél sokkal több szövődménnyel járhat a terhesség, ami miatt elvetélhet, vagy koraszülött, nem egészséges babát hoz a világra – hangsúlyozta.

Egyre több az ikerpár

Érdekesség viszont, hogy Szegeden egyre több ikerpár születik, ez az asszisztált reprodukciós technikák gyakrabban történő alkalmazásának következménye. Míg 2016-ban 50, addig 2019-ben már 70 ikerszülés volt. Szintén különös, hogy nem nagyon tér el a világra jött lány és a fiú újszülöttek száma. 2015-ben 1215 lány és 1290 fiú, 2019-ben pedig 1349 lány és 1460 fiú született.

Édesapák a műtőben

Hosszas egyeztetések eredményeként, tavaly december 9-től az édesapák is jelen lehetnek a császármetszéssel történő szülésnél Szegeden. Az igazgató tájékoztatása szerint jók a tapasztalatok és nagy érdeklődés övezi ezt a lehetőséget, hiszen az édesapák már a műtőben láthatják gyermeküket. Fontos, hogy a jelenlegi járványhelyzet alatt az édesapák nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában