Évek óta rakják le ott az illegális hulladékot

2020.05.04. 15:25

Szeméttelep lett a Rendező téri szelektívből

„Ezúton szeretnénk megkérni mindenkit, hogy ne a Rende­­ző tér szelektív hulladék szigete mellé tegyék a háztartási hulladékot!” – jelent meg a ké­­rés a Klebelsberg-telep, Szeged face­­bookos oldalon.

Farkas Judit

Úgy nézett ki múlt héten a Rendező téri szelektív gyűjtősziget, mint egy szeméttelep. FOTÓ: SZEGED KLEBELSBERG-TELEPI POLGÁRI KÖR EGYESÜLET

Udvarias hangnemben, ahhoz képest kü­­lönösen, ahogy a hulladéksziget múlt hét hétfő reggel kinézett. Mint a fotó is mutatja, szemétteleppé változott a gyűjtő – a képeket a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör Egyesület tagjai készítették. Egyiküktől megtudtuk: azóta a helyzet rendeződött, de ez nem az első eset volt. Archívumunkban kutatva találtunk cikket 2017-ből is, ami a Rendező téri szelektív sziget állapotával foglalkozott.

– Mindennapos a szemétlerakás, mindig este, éjjel termelődik halomra. Nem értjük, mert minden házhoz kötelező a kuka, fizetni kell a szemétszállításért, és a gyálai hulladékudvar sincs messze – bosszankodott az egyesület tagja, aki azt is elmondta lapunknak: a terület önkormányzati képviselőjét kérték, tegyen ki nagy méretű „Szemétlerakás tilos feliratú plakátot. Örülnének egy térfigyelő kamerának is, vagy a sűrűbb ellenőrzésnek.

Úgy nézett ki múlt héten a Rendező téri szelektív gyűjtősziget, mint egy
szeméttelep. FOTÓ: SZEGED KLEBELSBERG-TELEPI POLGÁRI KÖR EGYESÜLET

– A szelektív gyűjtőszigetekkel kapcsolatos illegális lerakások problémája az utóbbi időben nagyobb nyilvánosságot kapott. Főleg azon lakosok részéről jön folyamatos megkeresés, akiknek otthonától nem messze hordanak össze más lakosok „szemétdombot”, vagy a szelektív gyűjtősziget körül lerakott nem odavaló lom, kommunális hulladék mi­­att nem férnek hozzá a gyűjtőtartályokhoz. 2018 októbere óta működik a Zöld kommandó elnevezésű program, amely ke­retében a városi közterület-felügyelet és társaságunk rendész kollégái közösen próbálnak fellépni az illegális, illetve a gyűjtőszigetet nem rendeltetésszerűen használó szemetelők ellen – tudtuk meg Koltainé Farkas Gabriellától, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

A társaság közszolgáltatá­­si területén kilencvenkét gyűjtőszigetet üzemeltet. A la­­­kosság 26 hulladékudvarba szállíthatja be té­­rítésmentesen szelektív és lombhulladékát, nyitva tart a közeli gyálaréti lerakó is, va­sárnap és szerda kivételével.

Az udvarok nyitvatartásáról, igénybevételének szabályairól a www.szegedihulladek.hu internetes oldalon és a 20/244-5158-as telefonszámon is tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában