Megfelelő erősségű szél is kellene

2020.06.25. 16:26

Kívül-belül megszépült a dorozsmai szélmalom – Galéria

Újra látogatható az ország egyik utolsó működőképes szélmalma, és már a szeptemberi Faragó Napot is szervezik. Dorozsmai és orfűi szakember dolgozott a rekonstrukción.

Tóth A. Péter

Vass József tiszteletbeli szélmolnár szerint igényes munkát végeztek a mesteremberek.

Fotó: Karnok Csaba

A dorozsmaiak ipartörténeti büszkesége az utóbbi időben alaposan megfiatalodott, több szerkezeti elemét is kicserélték a szakemberek.

Két mester újította fel

– Tavaly augusztusban megtörtént a szeles tengely, a vitorlák és a fordító rudazat cseréje. Eze­­ket Kovács Gergely orfűi asz­­talosmester készítette el. Azóta több elemet is felújítottak, a déli tájolású ajtó küszöbjavítása és az új szintelválasztó lépcső cseréje megtörtént, a kődarut üzemképes állapotba hozták. Idén május elején ki­cserélték az ablakokat, a bejárati ajtókat pedig felújították – sorolta Vass József tiszteletbeli szélmolnár. Hozzátette, a vitorla mögötti homlokdeszkát is cserélték, a faanyagokat szakszerűen lekezelték. Ezeket és a szerelő utómunkálatokat Petrov András dorozsmai asztalosmester végezte.

Ősszel kivásznalják

Vass József elmondta, a vitorlákra a vásznakat ma már csak különleges alkalmakkor szerelik fel. Ez egyáltalán nem egyszerű feladat, két helyi ipari alpinista fiatalember szokta kivásznalni a malmot. Ifj. Hajnal Efrain Gábor és ifj. Bartha László megfelelő védőfelszerelésben, hevederek­kel kibiztosítva mászik fel a te­kintélyes vitorlákra.

– Évente kétszer, tavasszal és ősszel szoktuk kivásznalni a malmot. Idén lett volna egy országos malmos találkozó, ar­­ra már felszerelhettük volna, ez azonban a vírus miatt elmaradt. A malom utolsó gazdájáról elnevezett Faragó Napon szoktuk beindítani a szerkezetet. A tervek szerint idén szeptemberben is megtartjuk a rendezvényt – hangsúlyozta a szélmolnár.

Őrlőképes a malom

Jelenleg nemcsak hogy működőképes, de őrlőképes is a do­­rozsmai szélmalom. A fő­­próba tavaly szeptemberben megtörtént, csak akkor még a kődaru nem működött. Persze még nem biztos, hogy idén őrölnek is, a legfontosabb, hogy a Faragó Napon fújjon a szél. Az őrlés beindításához szükséges mennyiségű, 40-50 kilónyi ga­bonát már a napokban felajánlották az eseményre.

A dorozsmai szélmalom ked­­den, szerdán, pénteken, szombaton és vasárnap 14 és 18 óra között fogad látogatókat, csütörtökön pedig 9 és 13 óra között, míg hétfőn zárva vannak. A diákok, a nyugdíjasok és a csoportosan érkező látogatók 200 forintért tekinthetik meg a szélmalmot, a teljes árú felnőttjegy 500 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában