1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a termelők

2020.06.05. 12:00

Még mindig kevés tejet iszunk

A tejtermékellátással nem volt gond a a járványhelyzet legnehezebb időszakában sem, folyamatosak voltak a szállítások, ám a piacon kevesebbet vásároltunk, mint békeidőben – a héten ünnepeljük a tej világnapját.

Kovács András

Hevesi Ferenc: Visszatértek a vevők. FOTÓ: KARNOK CSABA

Fotó: Karnok Csaba

A járvány leggyengébb forgal­­mú 4 hete alatt körülbelül az egy évvel korábbi áru felét tudtuk értékesíteni, de a vásárlók zöme visszatért, és ez a hét már nem lesz rosszabb, mint amilyen tavaly volt június első hete – mondja Hevesi Ferenc. A sándorfalvi őstermelő a családi készítésű sajtját, túróját és tejföljét kínálja a Mars téren, az utóbbi kettő ára kilónként 1300 forint. A kimért tej literje 200, de sokan vesznek nála egy-egy pohárral, és ott a pult előtt megisszák húzóra, benne a 4-4,5 százalék zsírtartalommal.

Világnap

Ottjártunkkor egy hölgy vásárolt éppen tejet és túrót, mindkettőhöz vitt tisztára mosott üvegedényt.

Hevesi Ferenc: Visszatértek a vevők. FOTÓ: KARNOK CSABA

Megtudtuk, a járvány alatt ke­­vesebben hozták a saját csomagolóeszközt, többen kérték az egyszeri műanyagot, de ez is kezd visszatérni a rendes ke­­rékvágásba. Az őstermelő azt szeretné, ha mindenki vinne „kupát” az árunak, tejterméket ugyanis nem hirtelen felindulásból vásárolnak az emberek.

Június közepéig tart a szaktárca, az Agrármarketing Centrum és a Tej Terméktanács tej- és tejtermékfogyasztást ösz­­tönző kampánya, amely a fogyasztói tudatosság erősítése mellett a minőségi, tehéntejből készített termékek megismertetésére törekszik. Egy ideje már június elsején ünnepeljük a tej világnapját, ezen a napon tisztelgünk az egyik legfontosabb és legsokoldalúbb alapélelmiszerünk előtt. A gazdaságvédelmi akcióterv keretében 1,8 milliárd forint értékben vissza nem térítendő támogatást kapnak a tejtermelők.

Online tér

Idén a fiatalokra koncentrálnak, a terméktanács, a szaktárca és az Agrármarketing Centrum június 3–4. között szervezte rendhagyó tej világnapi rendezvényét az online térben. A jatek.tejsziv.hu portálon és a terméktanács közösségi oldalain játékokkal, tejtermékkel főző sztárszakácsokkal és más közismert személyekkel várják a gyerekeket és felnőtteket.

A világnap kapcsán Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezetője elmondta, a rendkívüli viszonyok között is minden problémát megoldottak, a beszállított nyerstejet feldolgozták, és az időben eljutott a boltok polcaira. A járványhelyzet ellenére folyamatosak a kiskereskedői megrendelések, az emberek ugyanúgy szeretik és veszik a hazai tejet és az abból készült termékeket.

Napi fél liter

A magyar lakosság fogyasztása tejegyenértékben 165 kg/fő/év, ez az Unió átlagának kétharmadát sem éri el. Napi leg­alább fél liter tejet, vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy ki­­egyensúlyozott és egészséges legyen a táplálkozásunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában