Új lehetőségek a gyógyításban

2020.07.02. 20:49

A fiúk körében gyakoribb a Tourette-szindróma

A Tourette-szindróma főleg gyermekkorban alakul ki. Tüneteit a kívülállók is könnyen felismerik: akaratlan mozgások és kontrollálhatatlan hang­adások jellemzik, amelyeket a szakirodalom tiknek nevez.

delmagyar.hu

A Tourette-szindróma önmagában viszonylag ritka, az esetek jelentős részében más pszichiátriai betegségekkel együtt fordul elő. A leggyakrabban figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) kíséri, de kapcsolódhat hozzá kényszerbetegség vagy autizmus is. Ezek a tünetek pedig megnehezítik a gyermekek és az őket nevelő családok mindennapi életét.

Nagy Attila, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének egyetemi docense és kutatócsoportja egy eredetileg amerikai, de saját maguk által továbbfejlesztett módszerrel vizsgáltak Tourette-­szindrómás és egészséges gyermekeket. Arra az eredményre jutottak, hogy ugyan romlik a gyerekek asszociációs képessége, gyengébben tanulnak, viszont ha valamit már megtanultak, azt pontosan olyan jól tudják felidézni, mint egészséges társaik. A szegedi kutatócsoport a mélyagyi struktúrák vizsgálatával foglalkozik.

– Ennek a kutatásnak az a célja, hogy a tanulási folyamatot vizsgálja a Tourette-szindrómás gyerekeknél. Minél pontosabban megismerjük a törzsdúcok működésének sajátosságait ennél a betegségnél, ha sikerül megértenünk, hogy mi romlik el, akkor a terápiák, a pszichoterápia és a multiszenzoros terápiák alkalmazása során új lehetőségek nyílnának a gyógyszeres kezelés mellett. Ami még fontos lehet: azzal, hogy a teszteket továbbfejlesztettük, illetve az EEG-méréseket is bevontuk a kutatásba, lehetőség nyílhat a neurológiai és pszichiátriai betegségek differenciált, esetlegesen korai és pontosabb diagnosztikájára is – hangsúlyozta a kutató.

A Tourette-szindróma a gyermekek körülbelül 1 százalékánál fordul elő. Ez azt jelenti, hogy ha egy iskolában van négy párhuzamos osztály egy évfolyamon, akkor nagyon valószínű, hogy a diákok között van egy Tourette-szindrómás gyermek is. A szegedi egyetem kutatóinak tanulmánya a tudományos Plos One szaklapban jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában