Helyi közélet

2020.07.15. 12:05

Gazos a gyufagyár egész környéke

Elhanyagolt a gyufagyár környéke – hívta fel olvasónk a figyelmet. Az ingatlant körülvevő járdákat és árkokat a tulajdonosnak kellene rendben tartania, az azonban egy németországi székhelyű cégcsoport.

Munkatársunktól

A gazos járdaszegélyeket és árkokat a tulajdonosnak kellene rendben tartania. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Fotó: Torok Janos

Egy szegedi bölcsőde kerítése mellett burjánzó növényzet kapcsán nemrégiben írtunk ar­­ról, hogy az ingatlanok előtti járda környékét kinek kell rendben tartania.

Ennek apropóján írt levelet szerkesztőségünknek egyik olvasónk, aki arra hívta fel a fi­­gyelmet, hogy a szegedi gyufagyárnál is súlyos hiányosságok tapasztalhatók. Az épület környékén hatalmas a gaz, sem a járdák melletti zöldterületek, sem a vízelvezető árkok nincsenek rendbe téve. Mint mesélte, tudomása szerint évekig egy magánszemély gondozta a te­­rületet, de már ő sem foglalkozik vele, ami meg is látszik a környéken.

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunk megkeresésére el­­mondta, a gyufagyár telkét min­­den oldalról járda veszi kö­rül, így az út széléig a gyár telektulajdonosának kell tisztán tartania a területet. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy az ingatlan előtti járdaszakasz vagy járda hiányában egy mé­­ter széles területsáv, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról a tulajdonos köteles gondoskodni.

A gazos járdaszegélyeket és árkokat a tulajdonosnak kellene rendben
tartania. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

A gyufagyár – amely egyébként Magyarország egyetlen ilyen profilú gyára – 2006 óta a németországi székhelyű Eu­­rope Match GmbH tulajdona. Ha tehát a szegedi önkormányzat bírságolni akarná a társaságot az elhanyagolt környezet miatt, amelyre egyébként lehetősége van, valószínűleg az ügyintézés sem lenne olyan egyszerű. Így nem tudni, meddig marad gazos a környék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában