Hétvégére beérik a görögdinnye

2020.07.08. 12:58

A hódmezővásárhelyi Pap Róbertnek lesz egy dobása a kocka alakú gyümölccsel

Kéthetes késésben van a magyar görögdinnye. Pap Róbert hódmezővásárhelyi termesztő elmondta, a hétvégén már kezdődhet a szedés. A 35 éves férfi egyébként a tavalyi kockadinnyén felbuzdulva idén dobókocka alakú dinnyét is termesztett. Persze csak egyet, mutatóba.

Kovács Erika

A híres dobókocka alakú dinnye, ami frissen négy kilogrammos volt. A különleges gyümölcs nem eladó!

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Pap Róbert és családja két hektáron termeszt sárga- és görögdinnyét.

Kéthetes késésben

– Mi tökre oltott palántákkal nem foglalkozunk, kizárólag saját gyökerűekkel. A vásárló­ink visszajelzései alapján a saját gyökerén termett dinnye sokkal finomabb, mint a tökre oltott. Ha minden jól megy, az alagutas dinnyét a hétvégén már lehet szedni. Az elmúlt he­­tek időjárása miatt legalább kéthetes késésben vagyunk a szezonnal – mondta Pap Ró­bert.

– Az idei nyár nem nagyon kedvezett a dinnyének. Előtte már a tavasz sem fogadott a ke­­gyeibe bennünket. Nagyon hideg volt és száraz. Júniusban viszont háromhetes esőt kaptunk, méghozzá nem is akármilyen mennyiségben. Június 25-e körül vártuk az első alagutas termesztésű görögdinnyét – említette meg. Hozzátette, jelenleg nagyon kevés magyar görögdinnyét lehet kapni.

A piacon Papék még csak sárgadinnyét árulnak.
Fotó: Kovács Erika

Ízének nem ártott az eső

– Az árusítóhelyeken a görögdinnye 90 százaléka még külföldi. Sárgadinnye már van, azt már mi is áruljuk a piacon. A vevőink mindennap érdeklődnek, hogy mikor lesz görög is. Egyikük megemlítette, több árusnál is ki van írva, hogy magyar dinnyét árul. Az maximum akkor lehetséges, ha fóliaházban termeszti. A hétvége felé viszont tényleg beindul a dinnyeszezon – folytatta.

Pap Róbert lapunknak beszélt arról is, próbaképpen már vágtak fel néhány görögdinnyét.

– Biztató. A sok eső miatt tartottunk attól, hogy esetleg nem lesz olyan finom, mint tavaly. De nagyon finom volt a gyümölcs – dinnyetermesztő.

Csíkosból kocka lesz

Pap Róbert tavaly termesztett először kockadinnyét. Idén to­­vábbfejlesztette, már dobókocka formájút is készített egy speciális sablonnal.

– Ismerőseimmel azon gondolkoztunk a tavalyi kockadinnye sikerén felbuzdulva, hogy hogyan kellene az ötletet továbbfejleszteni. Dobókockadinnyéről még nem hallottunk. Megoldottam a sablont. Ügyeltem arra, hogy a szemben lévő oldalakon a pontok összege hét legyen. A sima kockadinnyét sem egyszerű kiemelni a sablonból, hát még ezt, amibe a pontok is belenőttek. Nagy nehezen azért „kiműtöttem” – mondta mosolyogva.

Pap Róberttől megtudtuk, a dobókockadinnye már jó kéthetes. Frissen 4 kiló volt, mára 3,5 kilósra fogyott. A termelőnek lesz vele egy dobása, de lehet, hogy nem derül ki, hány pontos, mert valószínűleg a szögletes görög szétreped gurulás közben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában