2020.07.09. 08:15
Pontyból ettük a legtöbbet tavaly
A halastavi termelés 20,6 ezer tonna volt, az előző évinél tizedével kevesebb.
Szinte teljesen leállt az export, töredékére csökkent a belföldi értékesítés, a járványhelyzetben egyszerűen nem tudták hova tenni a pontyot a halgazdaságok.
Fotó: Török János
Közreadta a 2019-ről szóló lehalászás jelentését az Nemzeti Agrárgazdasági Kutató Intézet. A halastavi termelés 20,6 ezer tonna volt, az előző évinél tizedével kevesebb. Továbbra is a ponty a meghatározó az étkezési halak előállításában, ami a magyarországi természeti és klimatikus viszonyokra vezethető vissza.
A hazai haltermelésnek három régió adja a döntő hányadát hosszú évek óta, így 2019-ben is a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön összpontosult 84 százalék. Megyei szinten a legtöbb halat Hajdú-Bihar megyében termelték, de számottevő mennyiséget halásztak le egyebek között Csongrád-Csanád megyében is.
Magyarországon 2019-ben 21 vállalkozás 23 telephelyen üzemeltetett intenzív rendszert különféle halfajok tartására. Az itt termelt hal mennyisége 4740 tonna volt.