Jelentős a haltermelés a megyében

2020.07.09. 08:15

Pontyból ettük a legtöbbet tavaly

A halastavi termelés 20,6 ezer tonna volt, az előző évinél tizedével kevesebb.

Munkatársunktól

Szinte teljesen leállt az export, töredékére csökkent a belföldi értékesítés, a járványhelyzetben egyszerűen nem tudták hova tenni a pontyot a halgazdaságok.

Fotó: Török János

Közreadta a 2019-ről szóló lehalászás jelentését az Nemzeti Agrárgazdasági Kutató Intézet. A halastavi termelés 20,6 ezer tonna volt, az előző évinél tizedével kevesebb. Továbbra is a ponty a meghatározó az étkezési halak előállításában, ami a magyarországi természeti és klimatikus viszonyokra vezethető vissza.

A hazai haltermelésnek há­­rom régió adja a döntő hányadát hosszú évek óta, így 2019-ben is a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön összpontosult 84 százalék. Megyei szinten a legtöbb halat Hajdú-Bihar megyében termelték, de számottevő mennyiséget halásztak le egyebek között Csongrád-Csanád megyében is.

Magyarországon 2019-ben 21 vállalkozás 23 telephelyen üzemeltetett intenzív rendszert különféle halfajok tartására. Az itt termelt hal mennyisége 4740 tonna volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában