Indul a technológiai próba a Gyálai-Holt-Tisza

2020.08.13. 07:00

Délután 5-kor kezdődik a fórum a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációjáról

2017 óta folyik a Gyálai-Holt-Tisza kármentesítésének előkészítése, hamarosan technológiai próbába kezdenek. 1000 köbméter szennyezett iszapon vizsgálják majd, melyik a megfelelő módszer a kármentesítésre. A PILOT projektről csütörtökön lakosságin fórumon világosítják fel a környékbelieket.

Farkas Judit

Szeged – 2020.08.12. Gyálai Holt-Tisza rehabilitáció, Pilot projekt előtti állapota. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Több évtizedes probléma oldódhat meg a Dögtiszának is becézett gyálai Holt-Tisza rehabilitációjával, vizébe sokáig tisztítatlanul folytak bele a városi, ipari szennyvizek. A kármentesítés előkészítése 2017 óta folyik – nyilatkozta lapunknak Kozák Péter, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője.

Azért kerestünk meg, mert ma 17 órától lakossági fórumot tart az ATIVIZIG és az Országos Vízügyi Főigazgatóság a következő lépésről a klebelsbergtelepi Közösségi Központban. Az már tavaly eldőlt, hogy a biológiai kezelési módszereket találják a legalkalmasabbnak a szennyezett iszap kármentesítésére. Azt viszont PILOT teszt, azaz technológiai próba hivatott eldönteni, melyik ezek közül a legoptimálisabb. Mivel a tesztre vonatkozó utolsó hatósági engedélyt is megkapták, indulhat a terepi munka. Kilenc tisztítási alternatívát vizsgálnak, mintegy 1000 köbméter iszapon. A tesztet a Fekete víz déli szakaszán, a holtág degradált medrében végzik el, csökkentve ezzel is a környezeti kockázatok, a lakosságot zavaró hatások előfordulásának lehetőségét. A tervek szerint három hónapig tart majd.

A témában az elmúlt egy évben megjelent cikkeink

Megtudtuk: tavaly összesen 633 iszap- és 17 felszíni vízmintavétel történt a Feketevíznél, ezeket analizálták. Az eredményeket a hatóságok által jóváhagyott tényfeltárási záródokumentáció részletesen tartalmazza. Néhány adalék: a szervetlen szennyeződések között az arzén, bárium, króm, higany, nikkel és cink a meghatározó toxikus elemek. A szennyezettség kis‐ és közepes mértékű, helyenként néhány kiugró értékkel. A mederüledék szénhidrogénnel is erősen szennyezett. A keleti oldalon néhol kétszázszoros is lehet a határérték túllépése.

Kozák Péter igazgató arról is felvilágosította lapunkat, hogy a Gyálai-Holt-Tisza rehabilitációja előreláthatóan 2023-ban fejeződik be. Ma már csak egy mezőgazdasági üzem enged bele engedéllyel termál csurgalékvizet, onnantól ez sem folyatható bele. A részletekről a ma délutáni lakossági fórumon kapnak tájékoztatást az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában