Helyi közélet

2020.08.10. 15:14

Kirakodóvásár volt Dorozsmán – Galéria

A koronavírus-világjárvány lecsengése óta tegnap rendeztek először kirakodóvásárt a dorozsmai piactéren. Aki autóval érkezett, annak az első nagy feladat a parkolás volt, megtörténhetett, hogy messziről kellett visszasétálni, mert minden hely foglalt volt a környéken.

Imre Péter

Széles volt a kínálat a dorozsmai kirakodóvásáron.

Fotó: KUKLIS ISTVÁN

A kiskundorozsmai piactér felé közeledve már sejtettük, nem lesz könnyű parkolót találni. A legkisebb utcákban, szabad zöldfelületeken is várakoztak autók, végül az egyik közeli söröző előtt horgonyozhattunk le, míg felfedeztük a vásárt, „cserébe” megittunk egy kávét.

Vírus után

A koronavírus-járvány lecsengése után először rendeztek kirakodóvásárt a dorozsmai piactéren.

– Már azt hittük, elmarad, többen az ismerőseim közül már teljesen lemondtak róla, hiszen a környékbeli, megyei településeken már többet is rendeztek – mondta Vincze Sándor, aki egy kis kézi kondigépet vásárolt. – Mindig talál az ember valamit, akkor is, ha nem keres, engem főként a szerszámok érdekelnek – fűzte hozzá.

Közeli vásárok

– Dorozsmán kívül a közeli vásárokba járok, például Kistelekre és Mórahalomra – mondta a szegedi Bunkóczi Gábor, aki már 50 éve gyűjt pénzérméket, és azokon kívül sok mindent kínált az arra sétálóknak az arab fejfedőn – fez, 1000 forintért adta volna, de az érdeklődőnek kicsi volt – keresztül könyveken, mikroszkópon és babákon át, különböző dísztárgyakat. – Azt vettem észre, a vírus miatt óvatosabbak az emberek, még mindig félnek – mondta el tapasztalatait. Dobrai József vásárolni érkezett a dorozsmai vásárba, nem céltudatosan, „mert amit nem keresek, azt találom meg”.

Aki kihagyta a vasárnapi kirakodóvásárt, sajnálhatja: a szokásos felhozatal, vagyis a cipő, ruha, gépek, konyhai eszközök, virágok, motorok és biciklik mellett ritkaságokat is láttunk, például egy Zsolnay-kerámiával díszített minikönyvet, ami a híres pécsi gyár történetét tárgyalja. Gazdája 25 ezer forintot kért érte, a szinte muzeális Doxa zsebórának már meg sem mertük kérdezni az árát. A régi fényképezőgépek kollégám érdeklődősét keltették fel, lefotózta azokat.

Cuccok otthonról

– Nyugodtan fotózhatnak! Lopott holmi nincs közte, senki sem ismerhet rá a motyóra – mondta a nagy kalapos Tóth Imre. Elárulta, már legalább 20 éve vásározik, de nem rendszeresen, csak hébe-korba, és általában otthon feleslegesé vált tárgyakat kínál, a ruhától a gépekig, ezúttal például egy kovácsfúrót, illetve most a beteg édesanyjánál nem kellő dolgokat. Sokan nézelődtek, lángosért, kürtős kalácsért álltak sorba, de láthattuk, családi programnak is nagyszerű egy kis piaci, vásári séta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában