Esküt tettek a gólyák

2020.09.16. 14:57

Konfettiesővel lepték meg az elsőéves hallgatókat

A szokásoktól eltérően a járványhelyzet miatt idén a Dugonics téren tették le hallgatói esküjüket a Szegedi Tudományegyetem gólyái. A rendezvény keretében születésének évfordulóján megemlékeztek az intézmény hajdani rektoráról, Szent-Györgyi Albertről is. Az egyetemvezetés látványos flashmobe-bal kedveskedett az újdonsült hallgatóknak.

Koós Kata

Motiváló üzenetekkel kedveskedtek a gólyáknak.

Fotó: Kuklis István

A koronavírus járvány miatt elmaradt a szeptember 5-i tanévnyitó ünnepség keretében tervezett elsőéves hallgatói eskütétel a Szegedi Tudományegyetemen. Az intézmény a hallgatóvá válás egyik legfontosabb eseményét szeptember 16-án pótolta az egyetem Dugonics téri főépülete előtt.

Motiváló üzenetekkel kedveskedtek a gólyáknak.
Fotó: Kuklis István

Nagyszabású fejlesztések

A gólyákat Rovó László rektor köszöntötte, aki beszédében a Szegedi Tudományegyetem kiválóságát hangsúlyozta mind a hazai, mind a nemzetközi felsőoktatási rangsorok tekintetében.

– Ennek a kiválóságnak a szinten tartása, fejlesztése az oktatás, kutatás, gyógyítás és a társadalmi felelősségvállalás folyamatos fejlesztésére vezethető vissza. Ezt az utóbbi években elismeri az intézménynek megítélt jelentős kormányzati és uniós támogatás is – fejtette ki, majd a közeljövőben tervezett fejlesztések kapcsán említette többek között az orvosi kar elméleti tömbjének rekonstrukcióját, a jogi kar és a művészeti kar épületének megújulását, új sportpálya komplexum kiépítését, valamint az infektológiai központ megépítését.

Az idei tanévet rendkívüli jelentősségűnek minősítette, ugyanis jövőre ünnepli az egyetem alapításának 440 évfordulóját, Szegedre költözésének pedig századik évfordulóját. A jubileum kapcsán idén novembertől jövő év novemberig nagyszabású ünnepségsorozattal készül az intézményvezetés.

Szent-Györgyi Albert születésének 127. évfordulójára emlékeztek.
Fotó: Kuklis István

Szent-Györgyi Albertre emlékeztek

Az eskütételi ünnepség keretében a Szegedi Tudományegyetem hajdani rektoráról, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albertről is megemlékeztek születésének 127. évfordulóján. Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár pirospaprikából készült koszorút helyezett el szobránál.

– Hazai egyetemen egyedül ő érdemelte ki a legrangosabb tudományos elismerést. Kiválóságával, személyes bátorságával méltán határozza meg egyetemünk múltját, jelenét, és példaként állítható jövőnk elé is – méltatta egykori elődjét a rektor.

Flashmobe

A rendhagyó eskütételre meglepetés flashmobe-bal készült az egyetem vezetése. A főépület ablakából konfettieső keretében pozitív üzenetekkel, motiváló idézetekkel kedveskedtek a felsőoktatási tanulmányaikat most kezdő gólyáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában