2006-ban végeztek rajta nagyobb munkálatokat

2020.09.17. 08:02

Nincs forrás a Fekete Ház felújítására

Évekkel ezelőtt nyert forrást a szegedi önkormányzat a Fekete Ház turisztikai fejlesztésére a Terület- és Településfejlesztési Programban (TOP). Év elején még elérhető volt az erről szóló dokumentum, mely szerint tavaly év végére el kellett volna készülnie a beruházásnak, vélhetően azért nem történt meg a tervek kivitelezése, mert a Móra Ferenc Múzeum anyagát a házba költöztették át, amíg a múzeumot megújították. Most viszont már nem találni sikeres pályázatról szóló leírást.

Szeged, 20200916. Mikor újítják fel a Fekete házat? Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Kerestük a TOP-os fejlesztések koordinálást végző Szegedi Pólus Nkft.-t, hogy előreláthatólag mikor indul meg a fejlesztési munka a Fekete Házban, összesen mekkora összegből renoválják az épületet, milyen terveik vannak az ingatlan kapcsán. Kérdésünkre azt írták, a tervek már elkészültek, az önkormányzat várja a következő uniós pénzügyi ciklus pályázati lehetőségeit. Tehát ismét benyújtják a kérelmüket a fejlesztési forrásra.

A 163 éves Fekete Házban utoljára 2006-ban volt nagyobb volumenű fejlesztés. Akkor a tető, az ablakok, a homlokzat festése teljes egészében elkészült. Belül fűtőtesteket cseréltek, valamint a szobákat, a kiállítótermeket és az irodákat is újrafestették. A házat még Mayer Ferdinánd kereskedő építette 1857-ben az angol gótika szellemében és romantikus stílusban Gerster Károly tervei alapján. Nevét korábbi, erősen sötétszürke színéről kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában