Helyi közélet

2020.09.16. 17:48

Vásárhely Művészetéért díjat adnak át a jövőben

Hódmezővásárhely közgyűlése rendeletet alkotott a városi címekről, elismerésekről, kitüntetésekről. Újakat is alapítottak, amelyekkel a közszolgálatért, illetve az oktatásért végzett, legalább három évtizedes munkát ismerik el. A Bessenyei-díj neve pedig Vásárhelyi Művészetért díjra változott.

Kovács Erika

20200910 Hódmezővásárhely Közgyűlés a vásárhelyi városházán. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

Kis Andrea alpolgármester az előterjesztés magyarázataként elmondta, a jobb áttekinthetőség érdekében vonták egy rendeletbe az eddig külön szereplő elismeréseket, a városért végzett munkáért, a művészet területén nyújtott teljesítményért, a közösségek szolgálatáért, a nevelés- és oktatásügyért, a város sportjáért adományozható díjakat, valamint az Őszi Tárlaton kiállító alkotók elismeréseit. Az egyebek kategóriában a Hódmezővásárhely tiszteletbeli polgára, Az Év Vásárhelyi Vállalkozása, a Civis Honoratus/Honorata díjak szerepelnek.

A Bessenyei-díj neve Vásárhely Művészetéért díjra változott. Mint megírtuk, idén januárban a XII. Bessenyei Ferenc-díj átadóján, a színészóriás, Bessenyei özvegye visszavonta a színészóriás nevének használatához adott hozzájárulását. B. Élthes Eszter a döntését azzal indokolta, hogy Hódmezővásárhelyen jó ideje ádáz politikai csatározás zajlik, amiből a Bessenyei-díj sem maradt ki. Ez pedig nem felel meg Bessenyei Ferenc szellemiségének.

Márki-Zay Péter polgármester a múlt csütörtöki közgyűlésen azt mondta, bár Bessenyei Ferenc özvegye tudomásuk szerint ilyen joggal nem rendelkezik, de a névhasználatot visszavonó kérését tiszteletben tartják. A díj nevét megváltoztatták, de minden más változatlan maradt, így a bíráló bizottság névsora is, aminek, a rendelet 1. számú függeléke szerint továbbra is B. Élthes Eszter a tiszteletbeli elnöke.

Az özvegyet megkérdeztük a névváltozásról, amit nem kívánt kommentálni. Hogy a bíráló bizottságban továbbra is szerepel, erről is lapunk munkatársától hallott először. Szerinte valószínűleg elírás lehet, véletlenül felejthették benne a nevét a névsorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában