problémás az áthelyezés

2020.10.18. 07:47

Hiányzik a szülészet Makón

A makói kórházban, mint már megírtuk, jelenleg nincs szülészet, a járványveszély miatti átszervezés részeként Vásárhelyre költözött – a helyén pszichiátria működik a megyeszékhelyről átirányított orvosok vezetésével. Egy apátfalvi édesanya most elmesélte, mindez milyen kellemetlenségekkel tud járni, ha a szülés váratlanul alakul.

Szabó Imre

Forrás: Unsplash

– Harmadik gyerekünk, Ábel Csilla Nóra július elsejére volt kiírva. Ő június 30-án reggel úgy döntött, megszületik – kezdte a történetet az édesanya, Ábel Anett.

Érezte, hogy szivárog a mag­­zatvíz, fájásai vannak, ezért telefonált a férjének, aki korábban elment dolgozni, hogy jöjjön vissza. Hívta a szülészorvost is, aki azt kérte, hozzá, a makói szakrendelőbe menjenek először, hogy megvizsgálhassa. Így is történt.

A vizsgálat alatt elfolyt a magzatvíz, emiatt már csak mentővel lehetett átvinni Vá­sárhelyre. A mentőre jó egy órát kellett várni, de közben a baba feje is kimozdult, ezért megfelelően felszerelt esetkocsit kellett kérni. Végül hordágyon, buborékfóliával vitték le a mentőhöz. Az út jó húszperces volt.

Ábel Csilla Nóra és szülei, Ábel Anett és Ábel Gyula séta közben.
Fotó: Szabó Imre

A kislány végül Vásárhelyen rendben megszületett, ráadásul a sikeres csapatmunka vé­­ge felé a büszke édesapa vághatta el a köldökzsinórt. Anett hangsúlyozza, hogy a terhesgondozás során a vírus miatt kialakult helyzetben is maximálisan segítettek neki az egészségügyi dolgozók, egyetlen vizsgálatot sem kellett kihagynia vagy csúsztatnia, és a szülés alatti ellátással is teljesen elégedett. A vizsgálatokat Makón végezték el; így nem kellett külön utazni Vásárhelyre, ugyanakkor a rendelésen emiatt nagyobb volt a zsúfoltság a szokásosnál. Ezt azonban szerinte egy kis megértéssel el lehet fogadni.

– Szerencsésnek mondhatom ma­­gamat, hiszen a körülményekhez képest minden jól alakult. Az azonban biztos, hogy sokkal jobb, megnyugtatóbb lett volna közelebb, Makón szülni – tette hozzá.

A makói kórház szülészete az ígéretek szerint a járványveszély elmúltával költözhet vissza eredeti helyére. Jelenleg a járvány második hulláma tart – hogy mikor lesz vége, egyelőre nem lehet megjósolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában