Nem mindennapi erőfeszítés

2020.10.13. 14:46

Így hangolja össze a munkát, kutatást és családi életét a díjazott szegedi neurológus

Mindenre megpróbál kellő időt szánni Zádori Dénes, az SZTE neurológusa, akinek munkáját a Szent-Györgyi Albert orvosi díjazottjai között a Goodwill Pharma különdíjával ismerték el nemrég. Mindez abból az interjúból derül ki, amelyet a Szegedi Tudományegyetem készített a kutatóorvossal.

delmagyar.hu

A betegellátás mellett a kutatásnak is haladnia kell Zádori Dénes szerint.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem

Fotó: Bobkó Anna

A 38 éves neurológus három meghatározó alapelvet követ munkájában: magas szintű betegellátás, minőségi tudományos munka és megfelelő utánpótlásképzés. Ezek mentén halad a szakmában, még akkor is, ha sokszor fáradtságos az út. Örül, hogy éppen a Szent-Györgyi Albert különdíjat kapta meg, hiszen pont egy olyan kutatóról nevezték el a kitüntetést, aki ugyancsak haladó szellemű, nyitott gondolkodású ember volt, valamint komoly nemzetközi kitekintéssel rendelkezett.

Zádori Dénes is több olyan módszert alkalmaz munkájában, melyek külföldön már jól beváltak. Ilyen például a mozgászavarok enyhítésére vagy az izomfeszüléssel járó állapotok csökkentésére használt injekciók és ultrahang vezérelt technikák. Az előrehaladott Parkinson-kóros betegeket több, országosan még nem elterjedt eszközzel kezelik Szegeden: speciális gélt használnak, melynek során a gyógyszert a hasfalon és a gyomron keresztül juttatjuk a vékonybélbe, egy másik terápia alkalmazásával pedig közvetlenül a bőr alatti kötőszövetbe juttatott apomorfin injekcióval érik el megfelelő hatást.

A szegedi neurológiai klinikán jelenleg két Parkinson-kóros beteg áll ilyen kezelés alatt. Országos szinten is alig éri el ez a szám a tizenötöt.

A betegellátás mellett a kutatásnak is minőséginek kell lennie Zádori Dénes szerint.
Fotó: Bobkó Anna / Szegedi Tudományegyetem

A ritka betegségek kezelésében és kutatásában is szerepe van a klinikának. Zádori Dénes szerint sokszor gondolják azt, hogy az anyaméhen belül vagy a születés körül, esetleg az azt követő időszakban történt károsodás okoz egyedi neurológiai betegségeket, azonban venni kell a fáradságot, hogy ettől eltérő okokat is keressenek.

A feszített munka ellenére fontosnak tartja, hogy már a gyakorló orvosok is végezzenek kutatómunkát. Ennek ellenére mindig felhívja hallgatói figyelmét arra, hogy a polihisztorság kora véget ért: ma már csak csapatmunkával lehet a különböző feladatokat megoldani.

A frissen díjazott kutatóorvos arra is kitért, hogy munkája mellett minőségi időt szentel családjára, két kislányára. Már hajnali 4-kor felkel, hogy időben beérhessen munkahelyére, ahol ugyancsak komoly beosztással végzi a tanítást, a kutatói munkát és a betegellátást. Napi 8-10 órából az utóbbira fordítja a legnagyobb hangsúlyt. Annak ellenére, hogy nagy felelősség kell a sokszor emberfeletti munkavégzéshez, életfilozófiája szerint mentálisan és fizikailag is mindig törekedni kell a jó kondíció fenntartására.

A teljes interjút itt olvashatja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában