Szemtanúk jelentkezését várják

2020.11.24. 18:17

25 fát vágtak ketté a körtöltés környékén

150 fát ültetett el az elmúlt hetekben a környezetgazdálkodás Szegeden, abból 25 csemetét vágtak ketté ismeretlenek a hétvégén a Lomnici utcánál. A károk felmérése után feljelentést tesznek a rendőrségen, keresik a szemtanúkat, fotót, videót is várnak.

Farkas Judit

Fotó: Karnok Csaba

Néhány napja tudtuk meg Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatójától, hogy az utóbbi hetekben 150 fát telepítettek Szeged 60 pontján, és újabb 150 facsemetét ültetnek el a jövő hét folyamán. Hétfőn azonban fotókkal ellátott üzenetet kaptunk szegedi olvasónktól, aki arról tudósított, hogy a körtöltés közelében sorra fűrészelik el a facsemetéket. Olvasónk arra gyanakodott, az esetnek köze lehet ahhoz, hogy arra a területre is kerültek kis fák, ahol nyáron a szabadtéri mozi működött.

November 22-én írta meg lapunk, hogy a mozizásnak befellegzett a fűtőműnél, mert a környéken élők közül voltak, akik zajra, szemétre, forgalomra panaszkodtak. A panaszosok megkeresték Ménesi Imrét, a körzet önkormányzati képviselőjét, aki facsemetéket szerzett, és beültették a területet. Azok a fák azonban rendben vannak, a ház túloldalán fűrészeltek.

25 hároméves hársot és kőrist tettek tönkre ismeretlenek. Rendőrségi ügy lesz a pusztításból.
Fotó: Karnok Csaba

A fotókat továbbítottuk a környezetgazdálkodás vezetőjének: addigra már ők is kaptak jelzést a történtekről.

– A 150-ből legalább 25 fát tönkretettek. Nem eltörték, hanem félbevágták a csemetéket – írta le a helyzetet Makrai László.

Három, három és fél méteres, hároméves gömbjuharok, berkenyék, csepleszmeggyek, galagonyák és gömb platánok estek áldozatul az értelmetlen pusztításnak a Nyitra utca és a Zsitva sor közelében. Az összes maradék facsemete törzsét megvizsgálják, találnak-e rajtuk vágást, mert a fa akkor is elpusztulhat, ha nem vágják át egészen a törzset. A fákat pótolni csak egy év múlva tudják.

A környezetgazdálkodás igazgatója elmondta lapunknak: a facsemetéket éppen azért ültetik be stabilan, két erős karóval, keresztléccel, és kötik át, hogy ne dönthesse ki a szél vagy az emberek, és ne tudják eltörni a törzsét. Ennek azonban plusz költségei vannak, és a tönkretett csemetéket is ki kell ásni, el kell távolítani

A kár értéke meghaladja az egymillió forintot, feljelentést tesznek a rendőrségen.

Várják szemtanúk jelentkezését is, aki tanúskodni személyesen nem akar, az is sokat segíthet információval, fotóval vagy videóval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában