Nem marad el a Márton-napi lakoma

2020.11.10. 17:43

A piacon friss áru, az éttermekben kiszállításos libator

Szerdától minden étterem zárva tart, azonban a libás fogásokról emiatt nem kell lemondani, kiszállítással több helyről is rendelhetünk. De otthon is rendezhetünk lakomát, ehhez szerda reggel friss áru érkezett a piacra, az árak a tavalyival megegyezők.

Kiss Anna

Szeged 2020.11.10. Mars téri piac Csőrike üzlet Márton napi liba Képen: Libacomb Fotó:

Fotó: Török János

Minden évben nagy roham előzi meg a Mars téri piacon a Márton-napot, sokan mennek ilyenkor libahúst vásárolni, hiszen egészségügyi hatása kedvező. Az állati húsok között a legalacsonyabb koleszterinszintje, miközben az energiatartalma az egyik legmagasabb a baromfifélék között.

Bőséges a kínálat

Tavalyhoz képest azonban kevesebben vásároltak libahúst az elmúlt napokban, pedig a mondás szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.

Bozóki Tibor, a Csirkefogó baromfiszaküzlet vezetője lapunknak elmondta, minden évben a libahús eladási csúcsa november 11-e hetén van, azonban most sokan átértékelik a dolgokat és nem éppen a libára költik a pénzt. Aki pedig úgy dönt, hogy mégis tart otthon egy lakomát, főként az olcsóbb libás termékeket viszi.

Szerdán friss áru érkezett hozzájuk libából és kacsából, azonban attól tartanak, hogy nem lesz karácsonyra magyar hús, hiszen a vágóhidaknál is leállások vannak, így külföldről érkezett húst kell majd a pultba tenniük az eladóknak.

A tavalyihoz hasonló árak

Bozóki Péter, a Csőrike Baromfibolt tulajdonosa is arra panaszkodott, hogy a koronavírus miatt kevesebben vásárolnak, ennek ellenére van készlet, hiszen mindig van, aki elvigye. Hozzájuk is reggel érkezik friss áru, és házhoz is szállítanak, s a Facebookon is megtalálhatók.

Megtudtuk, az árakban nincs változás, így az egész liba kilója 2 ezer 500 forint körül van, az aprólékot 700-800, a hájat 800-1000, míg mellet és combot 3500-4500 forint között lehet kapni, egy kiló májért pedig 12-13 ezer forintot kell fizetni.

Éttermekből lehet rendelni

Az éttermek azonban hiába készültek különböző ínyencségekkel és libás programokkal, le kellett mondaniuk, ugyanis a legfrissebb kormányzati döntés szerint november 11-től az éttermek 30 napig zárva tartanak. Vannak olyanok, akik gyorsan reagáltak a kialakult helyzetre, például a Diófa Vendéglő, ahol kiszállítással bárki kérhet a Márton-napi menüből.

Libacombból most sincs hiány, idén is 3500-4500 forint közötti összegért kapni. Fotó: Török János

Veres Orsolya tulajdonos beszámolója szerint azok a vendégeik, akik asztalt foglaltak erre a napra hozzájuk, már jelezték a hét elején, hogy házhoz szállítással szeretnének rendelni a fogásokból. Így fogyaszthatnak többek közt libatepertőt lilahagyma salátával, ludaskását, kemencés rozmaringos libamellet és zsályás libacombot is.

De nemcsak a megyeszékhelyen, hanem például Kübekházán is Márton-napi menüvel készült a Kübecker Manufaktur, itt is házhoz szállítás lesz. Közösségi oldalukon azt írták, hogy sokak bátorítására és előzetes rendelésére úgy döntöttek, hogy rendeznek egy elviteles Libatorost. Lúdgégetésztás libanyak levessel, kemencében sült libacombbal és lúdláb tortával kedveskednek szerdától vasárnapig a vendégeiknek.

Azonban voltak olyanok is, akik nem tudtak azonnal megoldást találni és kiszállítást szervezni, így elmarad a Márton-nap például a Szálka Halászcsárda és Rendezvényházban. Róvó Richárd tulajdonos szerint több nap kellett volna a felkészülésre, így náluk jövő hét hétfőtől lehet kiszállítással rendelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában