Felkészülten várják a telet

2020.11.09. 15:07

Téli üzemmódra váltanak az M5-ös autópályán

Az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. rendszeres útellenőrzést végez, az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai üzemmérnökségeken pedig felkészítették és ellenőrizték a téli üzemeltetésben résztvevő gépeket.

delmagyar.hu

Domaszék – 2019.11.08. Nincs kerékpárút az M5-ös autópálya fölötti felüljárón az 55-ös úton. Fotó: Karnok Csaba (KC) Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba (archív fotó)

Az AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az M5 Autópálya Üzemeltető társasága, az A-WAY Zrt. közleményben tudatta, felkészítette karbantartó flottáját a téli üzemeltetésre, az ügyeleti szolgálatot megszervezték, a dolgozókat oktatásban részesítették.

Az autópálya burkolatainak síkosság-mentesítéséhez a mérnökségek sótárolóiban több mint négy tonna nátrium-klorid és húsz tonna kálcium-klorid áll rendelkezésre. Minden mérnökségen 12 órás váltásban 1-1 fő vezetőügyeletes irányítja a szolgálatot, a gépkocsivezetők szintén 12 órás váltásban dolgoznak, míg a diszpécser- és útellenőri szolgálat a nap 24 órájában biztosítja a balesetmentes közlekedést. A balesetmentes és folyamatos közlekedés érdekében az Üzemeltető fokozottan figyeli és ellenőrzi az autópálya állapotát. Rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként ellenőrzik az autópálya állapotát.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszer üzemel, mely a csomópontokban és a pihenőhelyeken folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Az

autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárási adatokat.

A bajba jutott utazók a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonokon keresztül kérhetnek segítséget.

Az üzemeletető azt javaslata szerint a biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárműveket, arra kérik az utasokat, indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában