Helyi közélet

2020.12.05. 17:36

Fejlesztik a közvilágítást Székkutason

Székkutason alig telik el hét, hogy valamelyik utcában ne panaszkodnának a lakosok a közvilágításra. A rendszer mára már elavulttá vált, szükséges a felújítása. Az önkormányzat megrendelte a terveket.

Kovács Erika

– Évtizedekkel ezelőtt volt utoljára közvilágítás-korszerűsítés Székkutason. Modernizálni kell a rendszert – mondta Szél István, Székkutas polgármestere.

Energiafelhasználás

– Ez egyrészt a koruk miatt vált szükségessé, másrészt az energiafelhasználás szempontjából is fontos a kérdés. Egy fiatalabb, modernebb technológia kevesebb meghibásodást is jelent. Ezért határoztuk el, hogy lépéseket teszünk a fejlesztés érdekében. Településünk képviselő-testülete megrendelte egy új, korszerű, LED-es technológián alapú közvilágítási rendszer kiépítésének megtervezését, közel 2 millió forintért – tudtuk meg a polgármestertől.

Utcákra bontva

A tervezés során a teljes településen felmérik a közvilágítást, utcákra lebontva készül javaslat a korszerű LED-es közvilágítási lámpatestek elhelyezésére. Beszerzik a szükséges engedé­lyeket és hozzájárulásokat, ideiglenes forgalomtechnikai tervet is készítenek, valamint tételes költségvetést.

Az önkormányzat kérésére a tervezés során kiemelten ke­­zelik a 47. számú főúton található gyalogátkelőhelyeket,

hogy azok megvilágítása, láthatósága minél hatékonyabb legyen. A település legnagyobb forgalmú utcáiban, a Béke utcában és a Gregus Máté utcában növelik a jelenlegi közvilágítási lámpák számát.

Lámpacserék

Új közvilágítási hálózati terv készül az Erkel Ferenc utca bel­­területi határától a községi temetőig tartó útszakaszra, a Mágocsi út Vásárhelyi és József Attila utca közötti szakaszára, a Mágocsi úti S kanyarnál lé­­vő úgynevezett „Gyapotsor” házaknál a meglévő hálózat továbbépítésére a közútig, valamint a Németh László utca és a 47. számú főút közötti rázóköves útszakaszra.

A vasútállomáshoz vezető járdaszakaszoknál és a Dr. Kónya János utcai négylakásos társasházak mögötti járdaszakasznál is korszerű LED-es lámpatesteket terveztetnek.

Az önkormányzat és az NKM Áramhálózati Kft. október második felében a Béke utcában próbaképpen már 12 lámpatestet korszerű LED-es lámpatestekre cserélt, amellyel jelentősen javult az utca megvilágítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában