cél az építőipari munkaerőhiány utánpótlása

2020.12.03. 19:02

Szakmát és biztos munkahelyet is ad a Gál Ferenc iskola

A koronavírus miatt a legtöbb középiskola egyelőre maximum csak virtuálisan tud nyílt napokat tartani, még az oktatás is online zajlik az intézményekben. Megnehezedett tehát az iskolaválasztás a nyolcadikosok számára. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Gál Ferenc Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző iskola, Gimnázium és Kollégium szegedi tagintézményét.

Timár Kriszta

20201109 Szeged Fotó: Karnok Csaba (KC) Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium bemutatása felvételi előtt.

Fotó: Karnok Csaba

Három éve alakult meg a KÉSZ Csoport támogatásával és a Gál Ferenc Egyetem fenntartásával a Gál Ferenc Egyetem, Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium szegedi tagintézménye. Lipcsei Marianna tagintézmény-vezető elmondta, a cél, hogy a végzett diákokkal pótolni tudják az építőipari munkaerőhiányt.

– Gyakorlatorientált intézmény vagyunk: a fiatalok nem szaktanteremben, hanem munkahelyi körülmények között tanulhatják meg a szakmát. Nyári gyakorlatukat is a KÉSZ Holdingnál tölthetik, végzés után pedig biztos munkahelyük van, akár itthon, akár külföldön akarnak elhelyezkedni. A cégcsoport ugyanis jelenleg 6 országban építkezik – beszélt a lehetőségekről a tagintézmény-vezető.

Bár vannak szaktantermek is, a diákok jórészt valós munkahelyi körülmények között tanulják meg a szakmák alapjait.
Fotó: Karnok Csaba

A három éves szakképző iskolában hegesztő, villanyszerelő, épület- és szerkezetlakatos, hűtő- és szellőzés rendszerszerelő, víz- és csatorna rendszerszerelő, központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, illetve szerkezetépítő- és szerelő szakmák közül lehet választani.

Jövő szeptemberben pedig újdonságként indul egy technikumi osztály is: az öt éves, érettségit is adó képzésen épületgépész-technikusokat oktatnak majd.

Lipcsei Marianna kiemelte: az iskola minden tanulója ösztöndíjban részesül. Az összeg első félévben mindenkinél egyforma, utána tanulmányi eredmény alapján differenciált és emelkedő. Lehetőség van arra, hogy a KÉSZ munkaszerződést kössön a diákokkal, ezt követően az ösztöndíj a minimálbérhez igazodik.

Az egyházi fenntartással kapcsolatosan az intézményvezető elmondta, heti 2 óra hittanoktatást tartanak, és alkalmanként vannak lelki napok és jeles ünnepek.

– A katolikus fenntartó szellemisége és a KÉSZ dinamizmusa egyaránt jellemzi az iskolát – fogalmazott.

Fotó: Karnok Csaba

A Gutenberg utcai épületben kis létszámú osztályokban tanulnak a fiatalok, felvételit pedig nem tartanak. A 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi jegyeit veszik figyelembe, illetve munkaköri alkalmassági vizsgát kell tenni, amit az iskola saját költségen végeztet el.

– A jelentkezőkkel minden évben elmegyünk Kecskemétre tanulmányi kirándulásra, ahol a KÉSZ gyáregységeit és az innovációs központot nézzük meg. Ezen a programon az összes tanár és én is részt veszünk, így tudjuk megismerni leendő diákjainkat – mesélte a tagintézmény-vezető, aki arra biztat mindenkit, hogy ha jól fizető szakmát szeretne szerezni, tanuljon náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában