#Iskolabemutató

2021.01.19. 20:00

Egész napos iskolaként működik, hogy csökkentsék a terhelést

A koronavírus miatt a legtöbb általános iskola – egyelőre úgy tűnik – nem vagy csak online tud nyílt napokat tartani, így a leendő elsősök szülei számára megnehezedett az iskola­választás. Nekik segítünk intézménybemutató sorozatunkkal. Ismerjék most meg a Fekete István Általános Iskolát.

Timár Kriszta

Nemcsak a tananyag átadása, a gyerekek személyiségfejlesztése is fontos cél. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A Fekete István Általános Iskolát azoknak érdemes választaniuk, akik gyermekük számára nyugodt, családias, kertvárosi intézményt keresnek. A kecskéstelepi intézményben évfolyamonként jellemzően egy osztály van, átlagosan 22 fővel. Sáriné Kis Mária, a szeptemberben induló elsős osztály tanítója elmondta, nincs tagozat megjelölve, a tehetséggondozást és a felzárkóztatást tartják az elsődleges célnak. Ennek köszönhetően diákjaik kifejezetten sikeresek: évek óta vannak döntősök a különböző országos tanulmányi versenyeken.

– Az intézmény különlegessége, hogy egész napos iskolaként működik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanulnivalót alsó tagozaton szétosztjuk, így a teher is kisebb, és több idejük marad a gyerekeknek a pihenésre, regenerálódásra. Délutánra maradnak a készségtárgyak, ugyanakkor előfordul, hogy délelőtt napközis gyakorló órán vesznek részt – magyarázta a tanítónő. Hozzátette: a rendszernek köszönhetően tanórán belül tudják megtartani a szakköröket, zenei és énekkari foglalkozásokat is.

Nemcsak a tananyag átadása, a gyerekek személyiségfejlesztése is fontos cél.
Fotó: Karnok Csaba

– Kéttanítós modellel dolgozunk, ami azt jelenti, hogy az egyik pedagógus a humán, a másik a reál tárgyakat oktatja. A szeptemberben induló elsős osztályban Tóthné Kovács Éva lesz a párom, aki a magyart és az éneket tanítja majd. Mindketten mesterpedagógusok vagyunk – mondta Sáriné Kis Mária.

Szintén nem szokványos, hogy a Fekete István Általános Iskolában nagyfelmenő rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy a tanító, aki 4 évig viszi az osztályt, még 5. osztályba is felkíséri őket. Ez azt jelenti, hogy osztályfőnökként továbbra is a gyerekekkel marad és segít nekik az új munkarend megszokásában és az önállóság kialakításában.

– A gyerekek első osztálytól kezdve tanulnak informatikát és angolt, a németet pedig második nyelvként, szakköri formában lehet felvenni. Emellett minden évfolyam fél évig úszni is jár, de van dzsúdó-, kézilabda- és focioktatásunk is – sorolta a tanító. Az 1964-ben épült, kétszintes iskolában az elmúlt években megújult a tornaterem, a tantermek padozata, az egész épület villanyhálózata és a számítógéppark. Az iskolához tágas könyvtár, sportudvar, műfüves focipálya, játszótér és játszóudvar is tartozik.

A modern, digitális környezet megteremtésével és a gazdasági-pénzügyi alapismeretek megismertetésével olyan innovatív oktatási intézmény lett a Fekete István Általános Iskola, ahol egyaránt jelen van a hagyományok tisztelete, a helyi tradíciók és a fenntartható fejlődés iránti elkötelezettség, valamint az élethosszig tartó tanulás iránti nyitottság.

Boldog iskolaként pedig kiemelt küldetésüknek tartják, hogy a pozitív pszichológia eredményeire építve adjanak segítséget tanulóiknak. Mindez kihat önismeretük egészséges fejlődésére, teljesítményükre, eredményeikre és kapcsolataikra. A kecskéstelepi intézmény emellett ökoiskola, akkreditált kiváló tehetségpont és minősített referenciaintézmény is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában