Múlttúra a népi kiállítóhelyeken

2021.01.14. 18:50

Időutazással pótolják a személyes találkozásokat

Statisztákkal idéz fel hétköznapi jeleneteket a népi kiállítóhelyeken hamarosan leforgatott kisfilmjeivel a vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Az egyikből az is kiderül: hogyan lelt menedékre egy betyár.

T. Sz.

A több mint 100 éves szélmalom és molnárház kuriózumnak számít. Fotó: Kovács Erika

Kaput nyit a múltra a népi kiállítóhelyeken készítendő kisfilmjeivel a vásárhelyi művelődési központ.

– A koncepció időutazáshoz hasonlítható, mintha visszaugranánk az időben száz, akár százötven évet és meglesnénk az akkori hétköznapokat – fogalmazta meg kérdésünkre Terendi Viktória néprajzkutató, a Tornyai János Múzeum munkatársa, aki Sonkoly Ágnessel közösen felelt a forgatókönyvekért. A helyszíni hagyományőrző és oktató programokat egyelőre így pótolják.

– Egyszerű élethelyzeteket jelenítünk meg statiszták segítségével – mondta Terendi Viktória, majd hozzátette:

jelenünkben a műtárgyak képviselik régi korok történeteit, azt a világot, amiben egykor éltek az emberek, így hangsúlyos a szerepük.

A téli hónapok tanyai mindennapjait, a ház körüli teendőket, konyhai pillanatképeket, a munka mellett a szomszédokkal töltött időket elevenítenek fel a tájházban.

A Kopáncsi Tanyamúzeum bemutatja, hogy a huszadik században az alföldi tanyákon egykor élt emberek hogyan alakítottak ki összhangot környezetükkel. A helyben található nyersanyagok feldolgozási lehetőségeihez, a kerti patika használatához és a takarékos, hulladékot alig termelő háztartás vezetéséhez olyan ismeretek kötődnek, melyek a szellemi örökségünk fontos részei.

A Papi-féle szélmalom és molnárház kuriózumnak számít az Alföldön, hiszen a több, mint százéves malomszerkezet szinte teljes épségében megmaradt, és a hozzá tartozó tanyaépület is látogatható. A négyszintes tornyos szélmalomban nyomon követhető a lisztkészítés, a gabona átvételétől a liszt kiadásáig. Az itt készülő kisfilmen izgalmas jelenetet rögzítenek: a középkorból fennmaradt jog alapján miként lelt menedékre egy betyár a molnárnál.

A több mint 100 éves szélmalom és molnárház kuriózumnak számít. Fotó: Kovács Erika

A néprajzkutató szerint izgalmas kihívás a megszokottól eltérően megmutatni a kiállítóhelyeket, az ott őrzött emlékeket. A filmeket január 18-tól, hetente mutatják be a vásárhelyi művelődési központ közösségi oldalán.

A néprajzkutató szerint izgalmas kihívás a megszokottól eltérően megmutatni a kiállítóhelyeket, az ott őrzött emlékeket.

Címkék#szélmalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában