Szeged

2021.01.02. 07:45

Kiürültek az utcák szilveszterkor – Fotók

Kihalt volt Szeged 2020 utolsó napján, szinte senki sem volt az utcákon. Éjfélkor volt egy kis durrogtatás, de messze nem olyan, mint amit eddig megszoktunk.

Suki Zoltán

Szeged 2020.12.31. kihalt, üres a város Szilveszter éjjel. Fotó: Kuklis István.

Amikor tavalyelőtt év végén a szegedi Széchenyi téren csetlettünk-botlottunk a pálinkától meg a forralt bortól, úgy búcsúztunk el egymástól néhány ismerősömmel, hogy jövőre ugyanott, és ugyanúgy találkozunk. Ez viszont most az ismert okok miatt nem jött össze, de azért hajtott a kíváncsiság, hogy a kijárási és petárdázási tilalom ellenére történik-e valami a városban.

Röviden: nem.

Az éjféli sétát a Széchenyi téren kezdtük, ahol akkor éppen tényleg senki sem volt. A droszton néhány taxis várta, hogy valaki hívja őket, de rajtuk kívül senkivel sem találkoztunk. A Kárász utcán indultunk ezután a Dugonics tér felé, de megint nem kellett kerülgetnünk az embereket. Arra, hogy valami korábban mégiscsak történhetett itt, egy pad mellett hagyott pezsgősüveg meg némi szemét árulkodott.

Egyszer viszont feltűnt az egyik tévétársaságnál dolgozó operatőr kolléga, majd pár perc múlva előkerült a hozzá tartozó riporter is. Kiderült, hogy hasonló szándékkal vannak az utcán, és ugyanazt tapasztalják, mint mi. Hogy legyen némi változatosság az életünkben, kocsiba ültünk, és elmentünk Tarjánba. A Zápor tó mellett álltunk meg, és gyalog indultunk el bejárni a lakótelepet.

Ez éjfél előtt körülbelül negyed órával lehetett, és minden olyan csöndes volt, mint egy sima hétköznapon, vagy még annál is csöndesebb.

Amikor végre eljött az éjfél, néhányan észbe kaptak, és elkezdték fújni a korábban megvett trombitákat, és azt kiabálták az utcára, hogy mindenkinek boldog új évet kívánnak. Három kisgyerek meg felszólított bennünket arra, hogy menjünk haza, mert kijárási tilalom van.

Mivel elvileg nem lehetett petárdázni, a hangzavar sem volt az ilyenkor megszokott. Néhányan próbálkoztak ugyan, de a lakótelepen egy tűzijátékot sem lehetett látni, és az erkélyekről se hajigáltak le semmilyen meggyújtott pirotechnikai eszközt. Egy komolyabb tűzijátékot lőtt fel valaki a családi házas övezetben, az viszont a Pentelei sorig is ellátszott.

Ezután a petárdák is elfogytak, a kisebb durrogtatásoknak is vége lett, és mindenki elment aludni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában