A kisördögnek még nincs neve, nemét sem tudni

2021.01.27. 17:48

Sátánmajom nyitotta az évet a Vadasparkban

Még Bonifácot, a csacsit is megelőzte a Szegedi Vadasparkban a kis fehérarcú sátánmajom születése: január 3-án jött a világra.

F.J.

Kíváncsian nézelődik anyja hasáról a kis sátánmajom. A kisördögnek még nincs neve, és a nemét sem tudni. Fotó: Szegedi Vadaspark

Fotó: Szegedi Vadaspark

Anyja, Bartica ugyanolyan gondosan neveli, ahogy idősebb testvéreit, de azt még nem tudni, milyen nemű. Nemsokára kiderül, csak még nőnie kell kicsit, a sakinak is nevezett majmok hímjeinek ugyanis fehér arcuk van, a nőstények viszont mindenütt szürkésbarnák.

A fehérarcú sátánmajom Dél-Amerika északi részén, trópusi esőerdőkben él, élőhelyének elvesztése és a vadászat egyaránt veszélyezteti. Főleg gyümölcsökkel táplálkozik.

A lombkoronában mászik, vagy hatalmas ugrásokkal közlekedik az ágak között – erős hátsó lába alkalmazkodott életviteléhez -, a földre ritkán merészkedik le.

30-50 centiméter hosszú, súlya legfeljebb 2 kiló.

Kíváncsian nézelődik anyja hasáról a kis sátánmajom. A kisördögnek még nincs neve, és a nemét sem tudni. Fotó: Szegedi Vadaspark

A Szegedi Vadaspark a sátánmajmokat fajmentő program keretében szaporítja. Az anya a dél-angliai Lympne állatkertjében született, onnan 6 évesen Skóciába, majd 3 év múlva Szegedre került. Az apa egy évvel fiatalabb nála, a szintén angliai Howletts Állatkertben született, 3 éves korában Dublinba, majd 15 évesen Szegedre költöztették. Kettőjüknek 2011 óta 7 kölyke született, sajnos kettő elpusztult. A legidősebb Franciaországban kapott új otthont, a többiek még együtt vannak a családdal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában