További egy hónapig még biztos nem

2021.01.29. 16:44

Továbbra sem nyitnak az éttermek

További egy hónapig még biztos, hogy nem fogadhatnak vendégeket az éttermek, bárok. Vannak, akik ősz óta zárva tartanak, mások a házhoz szállításban látták a túlélés esélyét. Megkérdeztük, melyik taktika bizonyult célravezetőbbnek.

Timár Kriszta

Szeged – 2021.01.28. Étterem körkép a tapasztalatokról: megérte-e nyitva maradni? Kérnek-e elvitelre is étket azok, akik amúgy beülnének a vendéglátóba? Képen: A Gőry pince étterme készíti az ételeket Tieles Tamás konyhafőnök vezetésével. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A csütörtöki kormányinfón elhangzott: március elsejéig biztosan érvényben maradnak a korlátozó intézkedések. Sok " target="_blank">vendéglátó várta, hátha végre kinyithatnak, erre azonban továbbra sincs lehetőségük. Vannak, akik tavaly ősszel teljesen bezártak, mások házhoz szállítással vagy elvitelre főznek vendégeiknek, mert novemberben, amikor dönteni kellett, bíztak abban, hogy így minimalizálni tudják veszteségeiket.

Lakat az éttermek ajtaján

A Hági Udvar és Étterem, illetve a Hungi Vigadó üzemeltetői úgy döntöttek, lakat kerül az ajtókra. Gálosi Gyula úgy fogalmazott, bár mindkét vendéglátóhelyén van melegkonyha, úgy vélte, nem tudnának ezzel a szolgáltatással annyi profitot termelni, amennyi az üzemeltetéshez kellett volna.

Igyekeznek megtartani az alkalmazottakat. Fotó: Karnok Csaba

– Úgy érzem, nem veszítettem ezzel, hiszen csak még nagyobb veszteségspirálba taszítottuk volna magunkat. A kiszállítás azoknál működik jól, akik korábban is foglalkoztak ezzel – mondta. Gálosi érdekeltségében egyébként van bár és éjszakai szórakozóhely is, amelyek most szintén nem működhetnek.

– Ezekről az eltérő profilú vendéglátóhelyekről mintha el is feledkeztek volna, róluk soha nem esik szó. Pedig rájuk ugyanaz vonatkozik, mint az éttermekre, szállodákra: csak az jelent majd igazi segítséget, ha bármilyen formában is, de újra kinyithatnak

– tette hozzá.

Csak elvitelre

A Gőry Pince & Terasz működik, de a házhoz szállítás nem vált be, így csak elvitelre lehet tőlük ételt rendelni. Ábel Antal azonban úgy látja, ez a rendszer működőképes.

A Gőry Pince dolgozóit az elvitelre rendelt ételekből igyekeznek eltartani, a házhoz szállítás nekik nem vált be. Fotó: Karnok Csaba

– Összesen 17 emberemet kell eltartanom, így a bezárás szóba sem került. Bár a vendégforgalom nem fedezi a kiadásokat, igyekszünk talpon maradni. A hír, hogy továbbra sem nyithatunk, rosszul érintett, de tudomásul kell venni

– fogalmazott.

Dobozolnak

A régió egyetlen degusztációs vacsoraétterme, az Alkimista szintén működik, bár a koncepciót teljesen át kellett alakítani.

– Már a tavaly tavaszi első bezárásnál világos volt, hogy az ilyen stílusú kínálat, a komplex éttermi élmény aligha becsomagolható

– mondta Katkó Kriszta tulajdonos. Mégis dobozolnak: az eddig megszokott minőséget kínálják egyszerűbb alapanyagokból.

– Kint van a fejünk a vízből, mert a vendégkapcsolataink még tartanak. Más szereplőkhöz viszonyítva még örülünk is annak, hogy lényegesen többet és teljesen másként kell dolgoznunk

– foglalta össze helyzetüket. Hozzátette: az éttermek önkényes kinyitását nem pártolja, az azonban talán reális kompromisszum lehetne, ha az ágazat megnyithatná a kapuit a betegségen mar átesett családok és baráti társaságok, vagy az oltáson túllevők számára.

A csütörtöki kormányinfón elhangzott: felgyorsítják a bértámogatások kifizetését, a 27 milliárd forintos igényből ugyanis eddig 7 milliárdot utaltak át. Amikor pedig lazítani lehet a szabályokon, elsőként az éttermek, vendéglátóhelyek nyithatnak majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában